Designér však tyto přednosti nedokázal zhodnotit a vytvořil fádní a ponurý kout k sezení, který doslova promarnil veškerý svůj potenciál.

Šedý koberec

Koberec v barvě sedaček a obrazu nad krbem je ukázkovou designérskou chybou. Interiér, ve kterém je použitý pouze jeden odstín jediné barvy, nikdy nemůže vypadat dobře. Postrádá napětí, hloubku, kontrast a především přirozenou pestrost. Jeho vitalita a energie zůstávají pohřbeny pod nánosy jedné a téže barvy. Jestliže majitel miluje šedou, měla se zde objevit hned v několika odlišných odstínech oživená detaily s kontrastním a výrazným černobílým vzorem. Minimalistickou barevnou koncepci, tzv. tón v tónu, by nejlépe respektoval šedý melírovaný koberec s vyšším vlasem.

Malý stolek

Podobně jako koberec, ani konferenční stolek nedokázal být silné dvojici protilehlých sedaček důstojným partnerem. Ačkoliv je jeho design originální a bezpochyby zajímavý, díky nevhodně zvolené velikosti působí mezi dvěma mohutnými solitéry sedacího nábytku utopeně a opticky se ztrácí. O mnoho lépe by se tu vyjímal bílý stolek s lesklou skleněnou deskou, která by do relaxačního sezení před krbem vnesla živými odlesky světla trochu života. Odvážnějším se nabízí volba zářivě červeného plastového stolku v retro stylu.

Asymetrie obrazů

Sestava obrazů na první pohled zaujme svým nepochopitelně asymetrickým uspořádáním. Přísná symetrie relaxačního koutu naznačuje, že nalevo vedle krbu chybí menší obrázek odpovídající velikostí svému protilehlému vzoru. Pokud by měl současně i podobný motiv, určitě by jeho barvy celek oživily. Také ústřední čtvercový šedý obraz bez motivu nepůsobí nijak přívětivě, natož útulně. Lépe by se zde vyjímal moderní abstraktní obraz s motivem, plný dalších barev, které by příjemně rozveselily lehce ponuré šedé schéma.

Bílá výmalba

Striktně neutrální bílá výmalba působí v sousedství preferované šedé uměřeně a čistě. Protože je ovšem místnost nadstandardně vysoká, slušelo by jí v obytné zóně optické snížení. Toho lze dosáhnout horizontálním členěním stěn, např. lehce zatónovaným soklem, který je zde naznačený dekorativní římsou – subtilním nástěnným profilem. Spodní část lze zvýraznit např. teplým odstínem šedé s lehkým nádechem do fialkové nebo elegantní pískovou, ve které se potkává šedá s teple béžovou. Zajímavě by zde vyzněla také decentně vzorovaná stylová tapeta.

Chybějící textil

Bytový textil zde absolutně a bolestně chybí, protože levná podlahová krytina ustřižená z metráže se mezi něj beze studu řadit nemůže. Řešení je relativně jednoduché – po doplnění zajímavého, kvalitního koberce a polštářků získá relaxační zóna absolutně jiný vzhled i atmosféru. Obzvlášť s ušlechtilými materiály a teplými barvami lze docílit zajímavých efektů. Šedé barvy by skvěle doplnil vlněný koberec vínové barvy bohatě zdobený tradičními vzory. Na šedé sedačce by mu nejlépe sekundovaly luxusní polštářky ze sametu a hedvábí opakující barvy koberce: vínovou a fialovou.

Pohodlí a světlo

Pohovky před krbem působí velmi nevlídně a opuštěně jako nepoužívané aranžmá. Aby se na sedačce pohodlně a příjemně trávil čas povídáním s přáteli, čtením, sledováním ohně v krbu nebo svátečním nicneděláním, je potřeba rozhodně více nežli postavit ji ke krbu. Komfort sezení, lenošení i ležení radikálně zvýší měkké polštářky různých velikostí a tvarů, zatímco vhodnou intimní atmosféru zajistí stojací lampy se stmívačem pro regulaci intenzity světla. Kout by velmi zútulnila dvojice stojacích lamp stejného dezénu s textilním širmem ve vínové nebo teple zrzavé barvě.