Proti stejnému období loni to znamená nárůst o čtvrtinu. V celé střední a východní Evropě se investice zvýšily ze dvou na 3,9 miliardy eur (přes 100 miliard Kč). ČTK to dnes řekla Lucie Řídkošilová ze společnost CB Richard Ellis, která je vedoucí světovou společností v oblasti komerčních realitních služeb.

Většina investic opět směřovala do kancelářských prostor, z celkového objemu investic ve střední a východní Evropě to bylo 43 procent. Do obchodních prostor putovalo 40 procent, z čehož 75 procent tvoří nákupní centra. Peníze připadly také na industriální nemovitosti a hotely.

"Zatímco na trhu stále převládají zahraniční investoři zejména z Rakouska, Velké Británie a Německa, vidíme postupný nárůst domácích fondů. Polské, české a ruské investiční skupiny se v první polovině roku 2006 na celkovém objemu podílely deseti procenty," uvedl ředitel pražské pobočky CB Richard Ellis Colin Waddell.

Největší množství investičních fondů zůstává na hlavních středoevropských trzích, kterými jsou Česká republika, Maďarsko a Polsko. Podíl se však proti roku 2005 snížil o osm procent. "Znatelným adresátem se stává Rusko, na které připadá sedm procent z celkového investičního objemu ve střední a východní Evropě.

Výnosy z komerčních realit ve střední a východní Evropě i nadále klesají. Na hlavních trzích výnosy za kancelářské prostory ukazují známky zpomalení s tím, jak se blíží k průměru původních 15 zemí EU. Nové, rozvíjející se trhy mají stále prostor pro další snižování, které bude pokračovat podle toho, jak se budou zlepšovat jejich ekonomiky a transparentnost.

CB Richard Ellis sídlí v Los Angeles. Služby majitelům nemovitostí, investorům a nájemcům poskytuje ve více než 350 kancelářích na celém světě. Založena byla před sto lety.

Zdroj: ČTK