Kombinace jablek, skořice a ořechů k podzimu neodmyslitelně patří. A možností, jak z ní vytvořit dokonalý moučník, je spoustu. Klasikou je samozřejmě štrúdl, skvělý je také drobenkový nebo mřížkový koláč. Za vyzkoušení určitě stojí také jednoduchý, ale chuťově bezchybný crumble, v němž se ovoce, ořechy a skořice pečou bez těsta, pouze pod vrstvou křupavé máslové drobenky.
Máte rádi moučníky se skořicí a chcete se blýsknout před návštěvou nebo příbuzenstvem? Upečte tento nádherný věnec a úspěch máte zaručený. Postup najdete v tomto videu:
My vám tentokrát představíme recept na vynikající jablečný chlebíček, jehož příprava vám zabere pár minut a zvládne ho i začátečník. Jediné, na co je třeba si dát pozor, je pokojová teplota všech ingrediencí. Což ostatně platí u všech receptů, v nichž se používá kypřicí prášek nebo jedlá soda. Pokud by byly suroviny studené, hrozí, že se moučník během pečení nebo po vytažení z trouby srazí. Upravit si můžete také množství cukru – pokud použijete hodně sladká jablka, můžete zhruba třetinu ubrat.
Sladký chlebíček s jablky, skořicí a ořechy
Čas přípravy: 20 minut + 35 minut pečení
Ingredience:
- 250 g polohrubé mouky
- 150 ml rostlinného oleje
- 3 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 1,5 lžičky kypřicího prášku
- 150 ml kefíru
- 2 nastrouhaná jablka
- ½ lžičky mleté skořice
- 50 g nasekaných vlašských ořechů
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Příprava:
1) Všechny suroviny vyndejte z lednice, aby měly před přípravou pokojovou teplotu. Mouku důkladně promíchejte se skořicí a kypřicím práškem.
2) Troubu předehřejte na 170 ºC. Formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, nebo ji vyložte pečicím papírem.
3) Do misky rozklepněte vejce a přidejte krupicový i vanilkový cukr. Metličkou nebo elektrickým šlehačem vyšlehejte směs do bílé pěny.
4) Vmíchejte kefír a poté postupně do směsi střídavě přidávejte mouku a olej.
5) Na závěr do těsta zamíchejte strouhaná jablka a nasekané ořechy.
6) Těsto ihned nalijte do připravené formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte 30-40 minut – před koncem zapíchněte do středu špejli. Pokud zůstane suchá, je chlebíček hotový.
Zdroj: www.onceuponachef.com