Mřížkový koláč se sice tváří složitě, přitom jeho příprava je vážně snadná. A na bezlepkové verzi této oblíbené sladkosti se můžeme shodnout vlastně všichni.

Rada pro bezlepkové začátečníky

Zkušení ví a my ostatní si připomeňme, že pro začátek je snazší využít bezlepkové směsi. Jsou k dostání pomalu všude a v jednom balení se kombinuje více druhů bezlepkové mouky, také škrob a zpravidla i zahušťovadlo, například guarová guma (funguje jako přírodní „lepidlo“, drží těsto pohromadě). Až si bezlepkové pečení osvojíte, klidně přejděte na jednodruhové suroviny.

Suroviny: na těsto: 250 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva bez lepku, 100 g másla, 3 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti), 1 vejce
Dále na náplň: asi 7 jablek, skořice, třtinový cukr

Postup: Z uvedených surovin vypracujte těsto. Kdyby se vám zdálo příliš sypké, lze přidat trochu vody či mléka. Dejte ho na chvíli ztuhnout do lednice. Nyní si nachystejte jablka. Omyjte je, oloupejte a nastrouhejte, dochuťte skořicí a cukrem. Z lednice vyndejte těsto a přibližně dvě třetiny namačkejte do formy vymazané máslem (průměr ideálně 28 cm). Na těsto rozložte jablečnou směs. Poslední třetinu těsta rozválejte a nakrájejte na tenké proužky, kterými na koláči vytvoříte mřížku. Pečte v troubě při 180 °C po dobu asi 30 až 35 minut.

Tip navíc: Cukr používejte s mírou, oslazená jablka přece jen pouští více šťávy. Případně je můžete zahustit 1 až 2 lžičkami například kukuřičného škrobu.

Zdroj: Labeta