Jablečný závin je klasika stejně jako bábovka, přesto ho každý může dělat po svém. Originální verze však počítá s listovým těstem, proto na něj sází také náš recept.

Suroviny: 3 jablka, 6 lžiček rozpuštěného másla, 0,5 hrnku třtinového cukru, 0,5 lžíce mleté skořice, 500 g hotového listového těsta, 0,5 hrnku vlašských ořechů nebo mandlí, 1 vejce

Postup: Omytá jablka rozkrájejte a zbavte jádřinců, promíchejte s rozpuštěným máslem a dejte stranou. V misce promíchejte cukr a skořici (jednu lžíci si odložte, stejně tak i trochu ořechů). Listové těsto rozložte na vál a překrojte ho tak, aby vznikly dva dlouhé obdélníky. Každý rozkrájejte na 8 trojúhelníků, které posypte směsí cukru a skořice, do níž jste přidali nasekané ořechy. Na kraj trojúhelníku položte osminku jablka a těsto stočte tak, abyste končili špičkou (podobně se balí croissant). Nevadí, když bude kousek jablka vykukovat. Hotové rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je prošlehaným vejcem, posypte odloženým cukrem a ořechy. Dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 15 až 20 minut dozlatova.