Sladké chlebíčky mají mnoho podob, jejich příprava není nijak náročná a působí i hezky na pohled. Podávat je můžete jako dezert ke kávě, skvělé jsou i na snídani v kombinaci s bílým jogurtem nebo kefírem. Výhodou je, že ingredience k jejich přípravě s největší pravděpodobností budete mít doma. Na základní těsto budete potřebovat jen mouku, kypřicí prášek, cukr, vejce, mléko, olej a ovoce. V našem receptu použijeme strouhaná jablka, můžete je ale nahradit i jiným druhem – třeba hruškami nebo švestkami nakrájenými na malé kousky. Skvělé budou taky rozinky, sušené brusinky nebo sekané ořechy – záleží na vaší chuti a zásobách. K dokonalosti moučník vyladí skořice, ale i vanilka, muškátový oříšek nebo perníkové koření.

Příprava jablečného chlebíčku není vůbec složitá. Podívejte se, jak na to:

Zdroj: Youtube

Věděli jste, že...

...skořice je sušená kůra? Pochází ze stromu s příznačným názvem skořicovník, který má mnoho odrůd. Od nich se také odvíjí kvalita a chuť koření – nejoceňovanější a také nejdražší je ta ze skořicovníku pravého, označovaná jako cejlonská. Levnější varianta, s níž se v obchodech běžně setkáváme, je takzvaná skořice čínská z odrůdy cassia.


Sladký chlebíček s jablky a skořicí

Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,5 čajové lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • ¾ hrnku krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • ½ hrnku mléka
  • 3 střední nastrouhaná jablka
  • 1-2 lžičky skořice
  • máslo a mouka na vymazání formy

Příprava:

1) Všechny ingredience vyjměte z lednice, aby měly pokojovou teplotu.

2) Troubu předehřejte na 175 ºC. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.

3) V misce prošlehejte vejce s krupicovým i vanilkovým cukrem do husté pěny, poté zašlehejte olej a mléko.

4) V misce dobře promíchejte mouku s kypřicím práškem, špetkou soli a skořicí. Vše nasypte do tekuté směsi a promíchejte. Přidejte nastrouhaná jablka a těsto nalijte do připravené formy.

5) Pečte v předehřáté troubě 30-40 minut. Propečenost těsta otestuje špejlí – pokud po zapíchnutí do středu zůstane suchá, je chlebíček hotový.

Zdroj: omgchocolatedesserts.com, vikendovepeceni.cz