Na opravy domů a bytů bude počtvrté půjčovat radnice v Jablonci nad Nisou. Ve Fondu na zlepšení úrovně bydlení je letos na půjčky fyzickým i právnickým osobám určeno 11 milionů korun. Celkem je v současné době ve fondu téměř 25 milionů korun. "Žádosti budeme přijímat od 1. února do 25. března, aby žadatelé půjčky dostali ještě před letní stavební sezonou," řekl jablonecký místostarosta Radovan Louda.

V loňském roce poskytl fond 20 půjček v hodnotě 3,7 milionu korun a dalších zhruba 20 milionů si město samo půjčilo na opravy domů a bytů ve svém majetku. "Věříme, že žádostí bude přibývat, s pokračující privatizací začnou z fondu čerpat prostředky také vznikající družstva vlastníků," řekl Louda. Zatím podle něj fond půjčoval hlavně malým žadatelům.

Do fondu na zlepšení úrovně bydlení převádí radnice polovinu svých příjmů z prodeje domů a bytů. O půjčky pak mohou žádat fyzické i právnické osoby, které vlastní obytné budovy nebo stavby na území města. Na malometrážní byty půjčuje radnice i charitativním organizacím.

Půjčky jsou se čtyř- až šestiprocentním úrokem na dobu tří až šesti let. "Zvažovali jsme, zda s ohledem na nízké úrokové sazby bankovních ústavů úroky nesnížit. Schvalování a ručení za naše půjčky je ale nesrovnatelně jednodušší než u bank, a tak jsme je nakonec ponechali," řekl Louda. Žadatel může získat až 300.000 Kč na jeden byt, charitativní organizace nejvýše 60.000 na byt. Nejčastěji lidé půjčky žádají na opravy střech a fasád.

Podobně jako v Jablonci funguje Fond rozvoje bydlení také v České Lípě. Fyzická či právnická osoba tam může získat podle účelu až 200.000 korun s osmiletým splácením. Úroky českolipských půjček jsou nižší - od tří do pěti procent.

Přesto se zatím město potýkalo s poměrně malým zájmem. Samo peníze z fondu nevyužívá, protože většinu svého bytového fondu prodalo. Například stotisícový Liberec ale podobný fond vůbec nemá. Zrušil ho před dvěma lety a s půjčkami nepočítá. Podle primátora Jiřího Kittnera jsou úroky bank tak nízké, že pro to není důvod. -čtk-