Cyklistická sezona v Chorvatsku právě začíná. V květnu a v červnu se sem sjíždějí milovníci kol, aby si užili nádheru rozkvetlé přírody. Vůně ranní jarní macchie patří k nejopojnějším v celém Středomoří.

Kololodí mezi ostrovy

Vyhledávanou sportovní atrakcí jsou pobyty na kololodi, která převáží cyklisty mezi ostrovy Jaderského moře. Na každém z nich se dají najít různé druhy cyklistických tras, od malých okresních asfaltek po adrenalinové kozí stezky. Málokdo odolá na cestách místním specialitám. Ve vnitrozemí ostrovů stále existuje spousta autentických možností hodování.

ČTĚTE TAKÉ:

Korčula - ostrov Marca Pola

Jeden z největších jihodalmatských ostrovů má i ‚hlavní město‘ stejného jména. Starobylé město má vzácné urbanistické řešení. Půdorys Korčuly vypadá jako rybí kostra. Tato kompozice měla zajistit obyvatelům města dobré větrání a chládek. Pochopitelně je tu moc příjemně dodnes. V tomto malém labyrintu je i rodný dům Marca Pola, jemuž se přisuzuje, že nám do Evropy přinesl z Asie těstoviny. Na Korčule můžete ochutnat ledacos, ale těstoviny nejsou na prvním místě.

Vnitrozemí ostrova

Nejen ostrov Korčula, ale i mnohé další, kam kololoď vozí nedočkavé cyklisty, mají krásné vnitrozemí. Ostrov je tvořen vápencem a uprostřed se za miliony let nahromadila velmi úrodná hlína. Tato chráněná údolí jsou místem jako stvořeným pro pěstování vinné révy.

Na Korčule se pěstuje autochtonní odrůda pošip. Je to lahodné bílé víno a dobře vychlazené je ideálním nápojem na slunečné dny. Zajeďte si na něj do vesnice Smokvica, kde se ochutnávky pořádají ve Vinarii Toreta.

Pršut a chobotnice

Vypadá to, jako by na ostrově nebyly jiné majitelky občerstvoven než Mirjany. Vyhlášená restaurace s místními dobrotami, mezi něž patří nakládaný divoký chřest, bílý ovčí sýr, sušená šunka neboli pršut, chobotnicový salát a další, je ve městečku Pupnat. Hospůdka se jmenuje také Pupnat a vedou ji Mate a Mirjana. Tajným tipem je místo zvané Uvala Babina, kde funguje improvizovaná občerstvovna u dámy, která si také nechá říkat Mirjana. Té je ovšem třeba předem zatelefonovat a informovat ji i o počtu hladových cyklistů, kteří se k ní z kololodi chystají. Paní hostinská připraví, co dům dá.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com