Abyste si je i letos užili, nakupujte pozorně a snažte si vybrat jahody kvalitní, dozrálé, nepoškozené. Máte-li možnost, nakupujte na poli u pěstitelů, kde bývá také možnost samosběru. Jahody si tak sami vyberete a ještě za znatelně lepší cenu.
Doma jahody ihned přeberte - ty méně vydařené použijte na vařené krémy, džemy, mixované omáčky s cukrem, výstavní exempláře se zase hodí na zdobení dortů, pohárů... A pak už se můžete pustit do moučníků a dezertů. Možná jste si už všimli, že u jahod platí, že čím jednodušší recept, tím lepší. Důležitá je zejména kvalita ingrediencí.
Jahody a šlehačka - aristokratické spojení
Není třeba více - obojí musí být jenom v té nejvyšší kvalitě, šlehačka vychlazená pod 4 °C, potom dokonale našlehaná (nepřetažená ale směrem k máslu, homogenní, bez hrudek), dále také ovšem bez ztužovače a všeho, co by jí pozměnilo chuť a vůni. Jahody jen ty nejlepší, vybíráme je nejen očima, ale také čichem, musí být voňavé.
Jahody podle prababičky - kokosky s jahodovým krémem
Do hluboké skleněné mísy naskládáme vrstvu kokosek. 20 dkg cukru namočíme ve vodě (vody dáme jen tolik, aby se cukr nasákl) a dáme vařit. Přidáme do něj 1/2 kg jahod a necháme vše 5 minut povařit. Poté jahody z cukru vyjmeme a naskládáme na kokosky do mísy. Položíme na ně další vrstvu kokosek. Šťávu z jahod ještě chvíli vaříme a přidáme k ní 4 lístky rozpuštěné želatiny. Necháme vychladnout a potom vmícháme půl litru slazené šlehačky. Tímto krémem pokryjeme kokosky a jahody v míse. Necháme dokonale vychladit.
Jahody a tvaroh - osvědčené přátelství
Osvědčený jednoduchý letní dezert si připravíme tak, že rozmixujeme tvaroh s trochou mléka, medem nebo třtinovým cukrem - ingredience přidáváme podle chuti. Nakonec přimixujeme rozkrájené, hodně zralé jahody. Vzniklým krémem naplníme vysoké zmrzlinové poháry. Tvaroh má tu výhodu, že si můžeme vybrat podle své kondice: tučný, polotučný - anebo si vyrobit nízkotučný dezert. Připravit se ale dají i "jahody po italsku", to když místo tvarohu použijeme mascarpone.
Jahody a pařížská šlehačka
Senzační dezert vytvoříme jednoduše. Koupený nebo upečený piškotový korpus namažeme višňovým džemem, na něj poklademe na půlky, čtvrtky nebo na plátky pokrájené jahody - a nakonec všechno pokryjeme tmavou čepicí pařížské čokoládové šlehačky; šlehačkou zakryjeme i strany dortu. Varianta: lahodné spojení jahody/pařížská šlehačka můžeme uplatnit i jinde, bez piškotu; třeba ve zmrzlinovém nebo pudingovém poháru.
Jahodové koktejly
Nedají práci a náš hlad po jahodách uspokojí ve vteřině. Jahody, krupicový cukr, plnotučné (polotučné) mléko - to vše hodíme do mixéru nebo zpracujeme mixérem ručním v nejjednodušší jahodový koktejl. Do bohatší verze koktejlu pak přidáme pár kopečků dobré vanilkové zmrzliny a třeba ještě polovinu mléka vyměníme za smetanu.
Jahody a želatina
Jednoduchý ovocný krém bude hotový za chvíli: rozmačkáme 1 litr jahod s 15 dkg moučkového cukru, přidáme rozpuštěný sáček želatiny a opatrně přimícháme půl litru tuhé šlehačky. Nalijeme do misek nebo formiček a dáme vychladit.
Dobrou chuť.
-ag- Foto: www.profimedia.cz