Jahody nejlépe chutnají, když si je sami natrháme, a pokud je nemáme na zahradě, nic nám nebrání vyrazit do nejbližší jahodové farmy, kde nabízejí samosběr.

Jahody nejsou jen bezcennou sezonní lahůdkou, ale jsou velmi zdravé. Tak především - ačkoliv taková vyzrálá jahoda chutná sladce, neobsahuje příliš cukru. Proto se nemusíme tohoto ovoce obávat při redukční dietě. Jahody obsahují větší množství manganu, dále vitamin A, C, E, K, vitaminy B5 a B6, draslík, hořčík, měď, kyselinu listovou a další prospěšné prvky. Nezanedbatelná je vláknina. Jenom pozor na alergii, malým dětem dáváme jahody nejprve v menším množství.

Jahody jsou mimořádně fotogenické v celku i nakrájené na plátky jako dekorace dortů, piškotů, dezertů, zmrzlin či pudingů. Barevně nejvíce vyniknou vedle bílé barvy, a tak jimi zdobíme tvarohové koláče, dorty s bílou polevou nebo marcipánové dortíky. Samostatnou kapitolu pak tvoří klasická a doslova aristokratická kombinace jahody&šlehačka. Dáme-li si tu práci a obložíme-li jahodami třípatrový dort, vznikne voňavá jahodová věž.

Recepty pro inspiraci

Kokosky s jahodovým krémem

Starý recept kombinuje chuť kokosek, vařených a čerstvých jahod, jahodové šťávy a šlehačky. Do hlubší skleněné mísy s plochým dnem dáme vrstvu kokosek. Namočíme v rendlíku 20 dkg cukru menším množstvím vody, jen aby se nasákl, a přidáme 50 dkg jahod. Vše necháme 5 minut vařit. Jahody vyjmeme a položíme na kokosky. Šťávu z jahod ještě vaříme, přidáme k ní kousek želatiny, necháme vychladnout a vmícháme do ní šlehačku. Tento krém navrstvíme na kokosky a ozdobíme čerstvými jahodami. Necháme v ledničce vychladnout.

Jahodový „míša“

Rozmixujeme zralé jahody s polotučným tvarohem a moučkovým cukrem, poměr ingrediencí upravíme podle chuti. Nezapomeneme ale, že zmrzlina je méně sladká, než když se rozmrazí. Proto rozmixovaná směs musí být téměř přeslazená, aby po zmrazení byl míša tak akorát. Jahodovou směs pak nalijeme do tvořítek na zmrzlinu, nejlépe těch s držátky. Po zmražení pak vyklopíme míšu „na špejli“.

Zdravý jahodový pohár

Vyšleháme netučný tvaroh s trochou třtinového cukru nebo medu a citronovou šťávou. Až je chuť příjemně vyladěná do sladkokysela, naplníme jím misky a přidáme vyzrálé jahody nakrájené na kousky.

Foto: www.isifa.com