Jahody patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Skvěle chutnají čerstvé, můžete z nich připravit zavařeninu a hodí se k přípravě nepřeberného množství letních dezertů. Kromě skvělé chuti a vůně v sobě ukrývají i spousty zdraví prospěšných látek. Tou nejznámější je vitamin C, najdete v nich ale i vitamin A, E a B. Jejich konzumací dodáte tělu také železo, vápník, mangan a hořčík. Při nákupu vždy vybírejte plody bez známek poškození – nesmí být potlučené, nahnilé či dokonce plesnivé. U lístků zkontrolujte sytě zelenou barvu. Nezapomeňte si k jahodám také přičichnout – charakteristická vůně prozradí, zda jsou v dobré kondici.
Věděli jste, že z botanického hlediska nepatří jahody mezi bobule? Ve skutečnosti se jedná o souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku. Plodem rostliny jsou drobné zelené až žluté nažky uložené na povrchu slupky nebo v malých důlcích. Červená dužina je tzv. nepravým plodem.
Jahodová galetka
Výraz galette pochází z francouzštiny a označuje palačinku, koláč či chléb kruhového tvaru se zahnutými okraji tak, aby byla vidět náplň. U nás se nejčastěji připravuje verze z křehkého těsta plněná ovocem, můžete ji ale upéct i se slanou náplní. Ze základního receptu stačí odebrat cukr a poté ho naplnit třeba sýrem, šunkou, špenátem nebo houbami.
Na přípravu jahodové galetky se můžete podívat také ve videu:
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 140 g másla
- 60 ml studené vody
- 20 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 400 g jahod
- 1 vejce
Příprava:
1) V misce smíchejte prosetou mouku, cukr a špetku soli.
2) Přidejte na kostky nakrájené studené máslo, rukama ho zapracujte do těsta do konzistence drobenky. Po troškách přidávejte ledovou vodu a vytvořte kompaktní těsto. Pracujte rychle, aby těsto příliš nezměklo.
3) Těsto zabalte do fólie a uložte do lednice alespoň na 30 minut.
4) Jahody omyjte, odstraňte z nich stopky a nakrájejte je na plátky.
5) Vychlazené těsto rozválejte na pečicím papíře a vytvořte jeden velký, nebo dva menší kruhy.
6) Na těsto vyskládejte plátky jahod, 3 centimetry od okraje nechte volné.
7) Těsto postupně překládejte přes náplň, až se kruh uzavře. Okraje pak potřete rozšlehaným vejcem.
8) Galetku vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte přibližně 20 minut. Po vychladnutí koláč jemně poprašte moučkovým cukrem a můžete podávat.
3 tipy navíc
- Pokud vás tlačí čas, můžete galetku připravit i z kupovaného listového těsta.
- Do galetky se hodí jakékoliv ovoce, které máte k dispozici – skvělé jsou například třešně, borůvky, maliny, ostružiny, jablka nebo hrušky.
- Okraje koláče můžete před pečením posypat plátky mandlí.
Zdroj: cuketka.cz, neplechanaplechu.cz, iprima.cz, youtube.com