Jahody patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Skvěle chutnají čerstvé, můžete z nich připravit zavařeninu a hodí se k přípravě nepřeberného množství letních dezertů. Kromě skvělé chuti a vůně v sobě ukrývají i spousty zdraví prospěšných látek. Tou nejznámější je vitamin C, najdete v nich ale i vitamin A, E a B. Jejich konzumací dodáte tělu také železo, vápník, mangan a hořčík. Při nákupu vždy vybírejte plody bez známek poškození – nesmí být potlučené, nahnilé či dokonce plesnivé. U lístků zkontrolujte sytě zelenou barvu. Nezapomeňte si k jahodám také přičichnout – charakteristická vůně prozradí, zda jsou v dobré kondici.

Věděli jste, že z botanického hlediska nepatří jahody mezi bobule? Ve skutečnosti se jedná o souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku. Plodem rostliny jsou drobné zelené až žluté nažky uložené na povrchu slupky nebo v malých důlcích. Červená dužina je tzv. nepravým plodem.

Jahodová galetka

Výraz galette pochází z francouzštiny a označuje palačinku, koláč či chléb kruhového tvaru se zahnutými okraji tak, aby byla vidět náplň. U nás se nejčastěji připravuje verze z křehkého těsta plněná ovocem, můžete ji ale upéct i se slanou náplní. Ze základního receptu stačí odebrat cukr a poté ho naplnit třeba sýrem, šunkou, špenátem nebo houbami.

Na přípravu jahodové galetky se můžete podívat také ve videu:

Zdroj: Youtube


Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 60 ml studené vody
  • 20 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 400 g jahod
  • 1 vejce


Příprava:

1) V misce smíchejte prosetou mouku, cukr a špetku soli.

2) Přidejte na kostky nakrájené studené máslo, rukama ho zapracujte do těsta do konzistence drobenky. Po troškách přidávejte ledovou vodu a vytvořte kompaktní těsto. Pracujte rychle, aby těsto příliš nezměklo.

3) Těsto zabalte do fólie a uložte do lednice alespoň na 30 minut.

4) Jahody omyjte, odstraňte z nich stopky a nakrájejte je na plátky.

5) Vychlazené těsto rozválejte na pečicím papíře a vytvořte jeden velký, nebo dva menší kruhy.

6) Na těsto vyskládejte plátky jahod, 3 centimetry od okraje nechte volné.

7) Těsto postupně překládejte přes náplň, až se kruh uzavře. Okraje pak potřete rozšlehaným vejcem.

8) Galetku vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte přibližně 20 minut. Po vychladnutí koláč jemně poprašte moučkovým cukrem a můžete podávat.

3 tipy navíc

  • Pokud vás tlačí čas, můžete galetku připravit i z kupovaného listového těsta.
  • Do galetky se hodí jakékoliv ovoce, které máte k dispozici – skvělé jsou například třešně, borůvky, maliny, ostružiny, jablka nebo hrušky.
  • Okraje koláče můžete před pečením posypat plátky mandlí.

Zdroj: cuketka.cz, neplechanaplechu.cz, iprima.cz, youtube.com