Tuto zimu klesly teploty dlouhodobě pod minus dvacet stupňů Celsia a navíc to bylo po celkem mírném průběhu drtivé většiny zimy. Závěrečný tepelný šok, který rostliny na konci zimy zažily, tak zcela zničily úrodu mnoha druhů ovoce i zeleniny. Nemálo se tedy tato zima podepíše na cenách jahod. Ovocnářská unie odhaduje pokles výnosů z hektaru půdy na 40 %. Tím klesne nabídka, která už minulý rok dokázala poptávku uspokojit pouze díky dovozu jahod z Polska. Ovšem i zde zima tvrdě zasáhla, a tak výrazně klesne počet tun dovezených jahod od našeho severního souseda.

Co s jahodami?

Co tedy dělat s jahodami v zimě, aby nepomrzly? Sice je léto, ale už po sklizni a po výsadbě nových sazenic na konci července můžete připravit záhony, aby se to neopakovalo.

Jahodníky se na zimu připravují odstřižením výhonků. Následně je třeba větší vrstvou zeminy či kompostu zakrýt krčky rostlin. Důležitou součástí zazimování je pak překrytí rostlinek chvojím nebo netkanou textilií. Právě na tuto možnost je možné a dokonce dobré se připravit už na podzim. Textilie by neměla být jednoduchá, protože se lehce natrhne a navíc zcela neplní funkci, když navlhne. Dvouvrstvý kus textilie tedy srolujeme ke kraji záhonu a necháme část vyčnívat. Tu zatížíme na krajích kameny nebo zahrneme hlínou. V případě prvních mrazíků pak můžeme operativně jahody zakrýt a nebýt překvapeni počasím.