Zopakujme si hlavní zásady procesu uchovávání potravin v domácích mrazničkách. - Pravidlem číslo jedna je, že do mrazničky dáváme pouze bezvadné potraviny - kvalitní, čerstvé nebo čerstvě zpracované. Z masa odřežeme tučné části, které by měly tendenci v mrazničce časem žluknout, ovoce vybíráme dobře zralé, ale nepřezrálé a nepomačkané, bez sebemenšího náznaku plísně či hniloby. Totéž platí pro zeleninu. - Zmrazujeme potraviny vychlazené a zmrazujeme je co nejrychleji, přičemž se řídíme návodem na své mrazničce. Obecně platí, že několik hodin před vložením potravin určeným ke zmrazování nastavíme mrazničku na nejvyšší stupeň. - Mrazíme potraviny pouze ve vhodných obalech, dobře zabalené - Rozmrazujeme vždy pomalu, nejlépe na míse v chladničce, a jenom potřebné množství potravin - Rozmražené jídlo nikdy znovu nezmrazujeme Na zahrádkách stále dozrává další a další ovoce; podívejme se proto, které je k uložení do mrazničky nevhodné, a které druhy ovoce je uchovávat v mrazničce naopak výhodné: Co nemrazíme (v závorce je uvedeno, které formy konzervace nebo použití jsou výhodnější než mražení: Banány (čerstvé) Citrusy (čerstvé, zmrazit je případně možno šťávu) Broskve a meruňky (kompot, džem) Angrešt (protlak, džem) Jablka a hrušky (mrazením mění barvu – lepší bude kompot) Co mrazíme(v závorkách je uvedena doba skladovatelnosti: Jahody (12 měsíců) Rybíz (12 měsíců celé ovoce i protlak) Maliny (celé ovoce i protlak 12 měsíců) Ostružiny (celé i jako protlak 12 měsíců) Vlašské ořechy (čerstvě vyloupaná jádra 12 měsíců) Meruňky jako protlak (12 měsíců) Třešně (12 měsíců) Višně (12 měsíců) Švestky (3 měsíce s peckami, 12 měsíců bez pecek) Houby Mrazíme čerstvé, bezvadné, nakrájené, asi minutu předvařené nebo ještě podušené, ale nesolené. Ukládáme je do neprodyšných dóz s pevným víčkem - v igelitu nebo mikrotenu by houbami načichl celý prostor mrazničky. Neskladujeme příliš dlouho, spotřebujeme do tří měsíců. Drůbež Dnes už je přímo klasikou zmrazené kuře. Zmrazit se dá ale i uzené kuře, kachna i slepice. Buď vkládáme do mrazničky už zmrazené kusy z obchodu s uvedeným datem spotřeby, nebo si připravujeme porce doma z koupené drůbeže chlazené. V tom případě můžeme zmrazit extra křidélka, stehna, řízky... Abychom zachovali kvalitu masa, rozmrazujeme drůbež zásadně pomalu. Většinou nestačí kuře dát přes noc do chladničky, šetrné rozmrazování vyžaduje podle velikosti kusu 24 až 36 hodin. Ryby Jejich zmrazování je výhodné, můžeme mít v zásobě různorodou zásobu druhů ryb. Musíme ale průběžně sledovat dobu skladovatelnosti. Syrové ryby nám vydrží v mrazničce 4-5 měsíců, uzené 4 měsíce, u koupených v zmrazeném stavu se opět řídíme datem spotřeby. Mrazíme co nejrychleji pouze úplně čerstvé ryby – to znamená čerstvě ulovené nebo koupené živé a zabité až v obchodě. Rozmrazování: opět pomalé, v chladničce, kilovou rybu rozmrazujeme asi 10 hodin. Tip: řešením, jak uctít nečekanou návštěvu a připravit jí třeba krabí koktejl, je mít v zásobě mražené rybí „surimi“ tyčinky s krabí příchutí. Ty se nerozehřívají, krájíme je ještě zmražené a rovnou je přidáváme do salátů, pomazánek, nebo jako základ domácího krabího koktejlu. -ag-