Arónie existuje buď jako strom, nebo jako opadavý keř, který se skvěle hodí do zahrad jako solitér, ale také jako součást živého plotu. Jeho bílé květy ozdobí vaši zahradu na jaře a jeho nádherně oranžové až červené listy zase vytvoří půvabnou dekoraci na podzim. Co je však hodně ceněno, jsou jeho temně modré až černé plody připomínající tvarem jeřabiny, neboť jsou zdrojem antioxidantů, antokyaninů, bioflavonoidů, vitaminů P, C, B, A, množství minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek.
Autor: Shutterstock.com
Jak ji pěstovat?
Keře či stromy arónie jsou velmi nenáročné na pěstování a na půdu. Nejlépe se jim daří na slunném až mírně stinném místě. Arónie roste ve všech typech půdy a nadmořské výšky. Daří se jí ve vlhké až mírně promočené půdě, ale dobře snáší i mírné sucho. Sazenice vysazujte buď na podzim, nebo brzy na jaře, pokud země není příliš promrzlá. Rostliny se vyznačují rychlým tempem růstu, ale samozřejmě záleží i na pěstebních podmínkách. Pokud jim dopřejete kvalitní hnojení a zálivku, můžete se z plodů těšit už v druhém roce po výsadbě.
Černý jeřáb vyroste do výšky 1-2 metrů, při optimálních podmínkách jeho výška dosáhne až tři metry. Nejplodnější jsou 2-6 let staré větve. Maximální úrodu můžete očekávat v desátém roce po výsadbě, kdy z jednoho keříku získáte 5 až 10 kilogramů bobulí. Arónie jsou velmi odolné proti škůdcům a chorobám, není tedy potřeba žádného speciálního postřiku.
Autor: Shutterstock.com
Jak naložit s plody?
Bobule arónií dozrávají od srpna do září. Ideální je nechat je na stromě či keři co nejdéle, protože se tím zlepšuje jejich chuť. Opravdu zralé plody mají nakyslou, trochu trpkou, ale příjemnou chuť. Méně zralé plody jsou velmi trpké a nedají se za syrova jíst ve větším množství. Plody černého jeřábu lze použít na výrobu:
sirupů a zastudena lisovaných šťáv,
džemů a želé,
jako doplněk ovocných jogurtů,
kompotů,
do smíšených ovocných džusů, například s jablkem, pomerančem nebo s jiným ovocem
vína nebo brandy.
Jak připravit zastudena lisovanou šťávu?
Autor: Shutterstock.com
Ingredience:
2 l bobulí arónie
2-3 l vody
80 g kyseliny citronové
krystalový cukr
Postup:
Do skleněné nebo porcelánové nádoby dáme 2 l bobulí arónie, přidáme kyselinu citronovou a zalijeme asi 2-3 l vody.
Necháme 2 dny v chladu stát.
Přecedíme, plody jen lehce vymačkáme, šťávu přidáme do vyluhované vody.
Na každý litr získané šťávy přidáme kilogram krystalového cukru a zastudena mícháme, až se cukr rozpustí.
Sirup stočíme do lahví a uložíme v chladu.