Rozmístění spotřebičů často podřizujeme tomu, jak jsou vyvedeny přípojky plynu a elektřiny, ale nesmíme zapomínat na bezpečný pohyb při vaření. Varné centrum může být součástí kuchyňské linky nebo odděleného varného ostrůvku. V kuchyních, kde bývá kuchyňská stěna i ostrůvek, bývá často zvykem mít digestoř a varnou desku zabudovanou v ostrůvku, a troubu (často společně s mikrovlnnou troubou) naopak jako součást kuchyňské stěny.

Vaříme efektivně

Ergonomická pravidla doporučují, abychom se v rámci trojúhelníku dřez, varné centrum a pracovní plocha nepřesunovali dále než 6 m. Rozhodně nedoporučujeme varné centrum umisťovat do rohu místnosti, přístup k němu je těžší a nedostatek prostoru okolo ztěžuje i manipulaci s horkým nádobím. V okolí varného centra potřebujeme dostatečné místo pro odkládání hrnců a pánví, plechů. Sporák s varnou deskou má být alespoň 30 cm od zdi či pracovní plochy.

Vestavěné spotřebiče instalujte nejlépe ve výšce očí nebo nad sebe tak, že vyšší spotřebič je pod nižším. Pokud v blízkosti vestavěného spotřebiče (zpravidla trouby) není odkládací plocha, je dobré pod spotřebič instalovat výsuvnou desku, která nepřekáží v prostoru, ale zároveň je možné na ni kdykoli odložit zapékací misku nebo horký plech.

Varná deska situovaná o 10 až 15 cm níže než deska pracovní usnadňuje přehled o dění v hrncích. Pro optimální odtah par a zamezení úrazu hlavy při vaření umístíme digestoř nad elektrickou varnou plochu ve výšce 65 až 90 cm, nad plynovou varnou deskou by to mělo být minimálně 75 cm.

Varný ostrůvek

Ostrůvek s varným centrem bývá často využíván ve velkých kuchyních nebo kuchyňských koutech, kde plní roli jakéhosi předělu mezi kuchyní a obývacím pokojem. Také umožňuje tomu, kdo právě vaří, sledovat dění v domácnosti, máme výhled na hrající si děti, snadno udržujeme kontakt s návštěvou u jídelního stolu. Velmi častý je i ostrůvek spojený s minibarem nebo stolem, takže návštěva může zároveň pohodlně sedět a pozorovat dění v kuchyni.

Mezi samostatnou linkou a ostrůvkem by měl být prostor - nejlépe 120 cm. Jednotlivé pracovní a přípravné plochy na sebe musí navazovat, abychom ostrůvek nemuseli obíhat. Varný ostrůvek může mít pracovní i varnou plochu v jedné výšce, některé typy ale nabízejí více výškových úrovní, varná plocha je obvykle nižší. Nad ostrůvkem, kde je umístěna varná deska, samozřejmě nesmí chybět digestoř.

Sporáky a varné desky

Varné desky jsou v současné době v kuchyňské lince často umístěny samostatně, nicméně i nadále se najdou zastánci kombinovaného sporáku s troubou, který může být zabudovaný nebo stát samostatně. Obvykle se umisťují vpravo od přípravné plochy.

Sporák složený z indukční varné desky a elektrické trouby je oblíbený pro snadné udržení maximální čistoty. Indukce sama o sobě nehřeje, teplo vzniká pouze v prostoru dotyku hrnce s varnou deskou a ohřívá se jen dno a vnitřek nádoby. Tím se minimalizují ztráty energie, zvyšuje se účinnost. Indukční varná deska však vyžaduje speciální typ nádobí s feromagnetickým dnem, které funguje jako magnet. V současnosti je již tohoto nádobí na trhu dost a v různých cenových hladinách, takže vybrat si může každý.

Zajímavé je spojení elektrické trouby se sklokeramickou varnou deskou, která díky akumulaci tepla umí jídlo dovařit či dohřát i po vypnutí spotřebiče. Oproti indukčním deskám lze na ní používat nádobí z různých materiálů, jako jsou sklo, nerez, smalt a teflon.

Plynový sporák je už spíše výjimkou, plynová varná deska ve spojení s elektrickou troubou má však své zastánce. Plynové hořáky se snadno ovládají a umožňují velmi rychlý ohřev i přípravu jídel.

Odsavače par

Digestoře odsávají vzduch do komína odtahu, nebo lze využít druhou možnost, kterou je recirkulace vzduchu. To znamená, že odsavač nasává pachy a mastné výpary z hrnců, pánví a tyto výpary procházejí kovovým a uhlíkovým filtrem, čistí se a navracejí zpět do prostoru. Důležitými kritérii při nákupu digestoře jsou hlučnost, intenzita a způsob osvětlení.

Komínová digestoř s odtahem v ose varné desky patří k nejrozšířenějším typům. Její variantou je rohová digestoř, která vypadá podobně, jen se instaluje nad rohovou varnou desku nebo do kouta. Ostrůvkový odsavač visí nad ostrůvkovým varným centrem. Zavěšuje se na strop, při sádrokartonovém podhledu se připevní přímo ke stropu tak, aby sádrokarton nerezonoval. Podvěsná digestoř je vhodná do panelového bytu. Má zásuvku v kuchyňské skříňce nebo těsně nad ní, s možností napojení odtahu v několika místech. Výsuvný odsavač par může být uvnitř kuchyňské skříňky stejně jako zásuvka umístěná nad kuchyňskou skříňkou. Odtah digestoře je umístěn na jejím středu, pod horní hranou kuchyňské skříňky (závisí na výšce skříňky).