Nátěry fasád proti graffiti jsou především dodatečné. Tyto preventivní nátěry, ať už permanentní, nebo dočasné, na bázi vosků, polymerů či epoxidů jsou jen doplňkové možnosti. Fasády jako takové, které jsou odolné vůči graffiti, se dají spočítat na prstech jedné ruky. Pojďme se podívat na možnosti, jak tedy fasády ochránit.

Silikonové nátěry












Jde o dodatečné nátěry na bázi silikonu, které vytvoří povrchovou vrstvu mezi podkladem a graffiti. Jelikož je silikon nesnášenlivou hmotou, barva se s ním nespojí, a jde tedy jednoduše setřít. Zásadní výhodou je i to, že tento problém sprejerů je poznatelný na první pohled. Barva začne na povrchu kapičkovat a stékat. Sprejer pak pozná, že tady neuspěje a odejde jinam.

UŽ ZÍTRA VYCHÁZÍ NOVÉ ČÍSLO ČASOPISU DŮM&ZAHRADA, KDE SE DOZVÍTE VÍC O FASÁDÁCH!

Výhodou silikonových nátěrů je to, že jsou nesmývatelné, takže zůstávají na místě i po čištění, dále také že jsou odolné vůči organickým rozpouštědlům. Při menší vrstvě pak může být nátěr aplikován i na podklad s difuzní propustností.

ČTĚTE TAKÉ: Jak se vyznat ve fasádních barvách

Polysacharidové nátěry

Polymery rozpustné ve vodě, jako jsou škroby, deriváty celulózy, jsou levné, ale bohužel smývatelné vodou. Jde o nátěr, který se společně s graffiti zároveň odstraní, ale stejně snadno jej smyje například déšť či odstřikující voda.

Voskové nátěry

Mají stejné vlastnosti jako polysacharidové nátěry. Výhodou je to, že se mohou aplikovat i na paropropustné nátěry. Voskové nátěry však změní barvu nátěru a zmatní ho.

Epoxidové a polyuretanové nátěry

Chemická vazba těchto nátěrů vytváří trojrozměrnou síť, která k sobě již nepřijme žádné další elektrony. Takže navázání barviv na tuto vrstvu je prakticky nemožné. Graffiti se sice chytí a na první pohled vypadá jako zdařilé, ale jde jednoduše smýt, setřít nebo odstranit rozpouštědly, vůči kterým je vrstva netečná.

Výhodou je tvarová a funkční stálost a odolnost proti povětrnostním vlivům. Bohužel se touto vrstvou zcela zaslepí povrch fasády, takže je možné ji aplikovat jen na obklady z keramiky, kamene nebo kovu.