Základem každé vyhrané bitvy je to, že musíte znát svého nepřítele. Poznejte slimáky, jejich zvyky a chutě a máte z poloviny vyhráno. Pak zvolte vhodnou taktiku a hrrr na ně!

Slimáci... sbohem!

Slimáci jsou zahradní měkkýši, kteří požírají cokoli od listů po stonky a kořeny, cibuli, květiny a ovoce. Jsou na každé zahradě – v průměru až 15 tisíc slimáků. To je zhruba 200 slimáků na metr krychlový půdy ve vaší zahradě. Během dne se skrývají pod zemí nebo v tmavých a vlhkých místech, jako jsou spodní listy, květináče obrácené dnem vzhůru nebo pod kameny. Vylézají v noci a i v tomto čase se živí, zanechávají stříbřitý povlak, a je vidět jejich stezka ze zničených rostlin. Jejich oblíbené úkryty ale můžete využít ve svůj prospěch. Dejte shnilé prkno na zahradu a druhý den jej obraťte – zezdola na něm budou přespávající slimáci.

Jak se jich zbavit?

Slimáci jsou noční tvorové. Proto se nabízí první z možností, kterou je noční lov slimáků. Nepřítele snadno odhalíte s baterkou a můžete je sesbírat a zlikvidovat. Nesnažte se je ale házet přes plot třeba k sousedovi anebo na pole, jelikož mají výborný orientační instinkt, a brzy je budete mít zpět. Pro ty, kteří nemají chuť trávit své večery pátráním po slimácích, existuje spousta jiných možností.

Prevence

Postavte slimákům bariéry, které budou jenom těžko schopni překonat, např. popel, drcené skořápky ořechů nebo písek kolem rostlin. Udržujte zahradu bez starých květináčů nebo kamenů, které slimáci využívají ke svým skrýším. Před uskladněním očistěte použité nádoby dezinfekčním prostředkem. Slimáci milují špínu. Pěstujte nízko-rostoucí rostliny, jako jsou jahody v závěsných koších.

Záhonky můžete také obsypat pruhem pilin, které pak polijte kávou s lógrem nebo kolovým nápojem. Kofein je pro plže smrtelným nervovým jedem a rovněž je odpuzuje.

Nebo…

Prevence je dobrá, ovšem vy chcete vyhrát. Proto sama o sobě nestačí. Můžete využít biologických zbraní, jako jsou hlístice. Malí červi, kteří se zavádějí do půdy. Najdou slimáka a zavrtají se mu do těla, které nakazí škodlivými bakteriemi. Další z možností je alkohol. Věřte tomu nebo ne, slimáci mají rádi pivo, respektive jeho vůni. Zkuste proto u vašich rostlin dát do země poloprázdnou nádobu s pivem (s okrajem cca 1 cm nad zem, abyste neublížili užitečnému hmyzu).

Chemická válka

Na českém trhu jsou ale naštěstí přípravky, speciálně vyvinuté k hubení slimáků, které vám pomohou vyhrát vaši válku. Nabízejí se ve dvou různých formách, jako kapalina nebo granule. Granule jsou pro slimáky atraktivní a nabízejí rychlou a dlouhodobou účinnost bez závislosti na okolní teplotě. V drogeriích najdete třeba výrobek firmy Bayer Garden granule do půdy Mesurol. V nabídce je i Biolit, ale ten se opět kombinuje s oblíbeným slimáčím nápojem – pivem.