Vše se odvíjí od již dříve zmíněného možného pohybu a otáčení vozíku. V těchto místnostech, kde hrozí velké riziko zranění, je třeba výrazně dbát na to, aby měl vozík dostatečný prostor.

Prostor na základní manévrování invalidního vozíku bývá většinou 120 x 150 cm nebo kruh o průměru 150 cm na otočení o 360°.

Kuchyně

Minule jsme trochu pozapomněli na umístění vypínačů a zásuvek. V kuchyni je to obzvlášť problém, protože vozíčkář by měl mít možnost si zapojit elektrospotřebič do zásuvky, ale ty bývají velmi často příliš vysoko a daleko za pracovní deskou nebo úplně u země. Počítejte tedy s tím, že vypínač by pro vozíčkáře neměl být výš než 120 cm nad zemí a zásuvka ve výškách 40 – 105 cm. Podlaha v kuchyni musí být protiskluzová a snadno udržovatelná. Koberec zde opravdu není vhodný.

Pracovní deska kuchyňské linky se musí snížit vzhledem k vozíčkáři. Znamená to snížení asi o 10 cm. Vhodné je také plánovat se spotřebiči – ovládání varné desky na horní straně není ideální – lepší je sdružené ovládání na přední části, jak to mají kombinované sporáky.

Nutné je dbát na velké a pohodlné úchytky, které jsou bez ostrých rohů a výstupků. Nejsou tak vhodné nejlevnější hrazdy. Také je třeba počítat s tím, zda je vozíčkář levák, nebo pravák, a podle toho umístit odkládací prostory pro nejdůležitější nástroje, jako jsou nože.

Samozřejmě, že horní skříňky nad kuchyňskou deskou jsou pro vozíčkáře k nepotřebě. Dolní skříňky s vyklápěcími dvířky pomalu také.

  • Vozíčkář koleny narazí do skříňky a ruce má stále daleko od pracovní plochy. Proto musí ke kuchyňské lince přistupovat bokem. Lepší ovšem je, když má pracovní plochu podjezdnou, to znamená, že se pod ni může s vozíkem zasunout.
  • Skříňky jsou lepší s roletkou nebo posuvem
  • Pokud to půjde, využívejte samostatné posuvné boxy na kolečkách

Koupelna

Koupelny musí být dostatečně velké pro otáčení vozíku (viz tabulka). Vše musí být uzpůsobené vyšší vlhkosti, kluzkému povrchu a z toho vyplývajícímu velkému nebezpečí. Na každé zdi by mělo být madlo, kterého se může člověk chytnout. Vedle záchodu, ve sprše, ve vaně i u umyvadla by pak mělo být velké sklopné madlo, které umožní zapření rukou a zvednutí těla. Slova, že méně je někdy více, zde neplatí. Každé místo, kde je možné se podržet, je vhodné.

Umyvadlo by mělo být mělké a umístěné asi 80 cm nad podlahu. Jeho průtok by měl být omezen, aby ani na plně vytočené kohoutky necákala voda ven.

Vhodnější než vana je velký sprchový kout s bezbariérovým přístupem, kde je umístěné sklopné sedátko o minimálních rozměrech 40 x 50 cm. Kdo preferuje vanu, může na trhu koupit speciální verze se sedáky nebo dokonce s dvířky.

WC má speciální rozměry. Nemělo by mít nádržku připevněnou přímo k míse. Odstup od boční stěny by měl být minimálně 30 cm a hrana mísy by měla být asi 50 cm nad zemí. Zde jsou nejdůležitější opěrné body, aby vozíčkář mohl přeručkovat na mísu a zpět.

Pamatovat se musí také na drobnosti – toaletní papír by měl být v dosahu, ale ne moc blízko, aby nepřekážel při přemisťování. Stejně tak i záchodová štětka. Zrcadlo by mělo být naklápěcí, všechny potřeby musí být uložené v dosahu. A hlavně zde musí být dbáno s největší péčí na protiskluzovou úpravu podlah.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com