Správná hygiena je důležitá ve všech oblastech života. A pokud jde o lůžkoviny, je to možná důležitější, než si myslíte. Bez pravidelného převlékání postele může špinavé povlečení přispívat ke vzniku alergií, astmatu a dalších zdravotních neduhů. Jak často byste měli povlečení prát?

Povlečení by se mělo prát jednou týdně. Pokud však na matraci nespíte každý den, můžete výměnu protáhnout na dva týdny. V případě, že máte doma domácí mazlíčky, kteří s vámi spí v posteli, doporučuje se měnit povlečení každé 3-4 dny. Trpíte-li alergiemi nebo astmatem, zkuste měnit lůžkoviny ještě častěji a uvidíte, jestli se příznaky zlepší. V letních měsících se také doporučuje prát povlečení častěji, protože se více potíme.

Proč je důležité prát často povlečení?

Praní povlečení jednou týdně se může zdát přehnané, ale rozhodně se to vyplatí. I po několika dnech se v povlečení může nahromadit značné množství odumřelých buněk, tělesného potu, prachu nebo roztočů. Obzvlášť na roztoče byste si měli dát velký pozor. Sice nekoušou, ale mohou nás dohnat k vyrážkám a zhoršit příznaky alergie. Navíc se množí velmi rychle. V daném okamžiku mohou v matraci a lůžkovinách žít desetitisíce až statisíce roztočů. I když nejste na roztoče alergičtí, pravděpodobně nechcete sdílet postel s tolika parazity. Pravidelné praní povlečení může pomoci.

Nejen povlečení, ale i peřiny, polštáře nebo plyšáci jsou plné roztočů a bakterií. Proto je vhodné je alespoň jednou ročně vyprat. Jestliže patříte mezi alergiky nebo citlivé jedince, pak klidně i víckrát. Máte-li v domácnosti pračku s velkým bubnem či sušičku, nebojte se peřiny vyprat doma.

Jak správně prát povlečení?

Dříve se doporučovalo prát povlečení minimálně na 60 °C (bavlna, mikrovlákno), ale dnes se povlečení šije i z látek, u nichž je vhodná teplota 40 °C (satén, flanel, krep, damašek). Ostatně nižší teploty jsou vhodné i kvůli úspoře energie. V každém případě je třeba prát podle pokynů výrobce.

Povlečení perte otočené do rubu a dodržujte otáčky ždímání doporučené výrobcem. Máte-li oblíbené povlečení podle roční doby, tedy třeba saténové na léto a flanelové na zimu, vyperte je alespoň jednou i před sezónou. Povlečení sušte ideálně venku na sluníčku. V závěrečné fázi ho vyžehlete nebo nechte vymandlovat.

Zdroj: ireceptar.cz, homago.cz