Sezóna klíšťat začíná hned na začátku jara. Preventivní opatření byste tedy měli udělat hned, jakmile se po zimě oteplí. Popřemýšlejte nad ochrannými prostředky, jako jsou například antiparazitní tablety nebo spot-on kapky. Klíšťata se nejčastěji drží v místech, kde je více zeleně. Pokud tedy vlastníte zahradu, myslete také na to, že ji musíte často sekat.

Jaké jsou ochranné prostředky proti klíšťatům?

1. Tablety

Velmi účinné a populární jsou proti klíšťatům tablety. Jedná se o pilulky, které se pejskovi dávkují jednou za měsíc. Dokážou zabíjet jak klíšťata, tak blechy ve všech vývojových stadiích. Na rozdíl od spot-on přípravků nemusíte mít strach, že se do kontaktu s chemikálií dostanou malé děti při hlazení psa.

2. Spot-on

Spot-on je roztok, který se kape za krk na kůži. Lze ho zakoupit v lékárně, v chovatelských potřebách nebo přímo u veterináře. Účinnost spot-on roztoku trvá zhruba jeden měsíc. Jsou o něco efektivnější než obojky proti blechám. Účinnost se ještě snižuje koupáním, zvlášť při použití šamponu. Proto je dobré nakoupit jich předem víc, abyste se v průběhu sezóny nemuseli do obchodu vracet. Vzácně mohou vyvolat kožní reakci v místě aplikace.

3. Antiparazitní šampony

K odpuzování klíšťat a blech můžete použít speciální antiparazitní šampony se složkami, které parazity odpuzují nebo dokonce zabíjejí. Výsledek není sice 100%, ale jako prevence fungují dokonale. Použití šamponů se nedoporučuje u citlivých a alergických psů a u březích a kojících fen.

4. Antiparazitní obojky

Obojky jsou jedním z nejčastějších řešení. Najdete je v každých chovatelských potřebách v chemické i čistě přírodní verzi. Když obojek nasazujete, ujistěte se, že má pes kolem krku dostatek prostoru a obojek ho neškrtí. Přebytečnou délku obojku pak ustřihněte. Kontakt s obojkem může vyvolat alergickou reakci nejen u citlivých zvířat, ale i u dětí a dospělých. Proto se obecně nedoporučuje pouštět zvířata s obojkem do postele. Některé obojky navíc vydávají specifický zápach, který nemusí být každému příjemný.

Zdroj: klistova-encefalitida.cz, chranime-psy-proti-klistatum.cz