Za vynálezem moka konvičky stojí italský továrník Alfonso Bialetti, který ji uvedl na trh v roce 1933. Díky důmyslnému principu používání se ihned stala prodejním hitem – díky ní si mohl totiž každý připravit kávu téměř stejné kvality jako v kavárně. Postupem času se její obliba rozšířila i za hranice Itálie a dodnes patří k nejpopulárnějším a cenově dostupným pomocníkům na domácí přípravu lahodné kávy.


Jak moka konvička funguje?

Konvička se skládá ze tří částí – spodní díl tvoří zásobník na vodu, do něj se vkládá speciální trychtýř na mletou kávu a nahoře se nachází sběrná konvička. Voda v zásobníku se na mírném plameni přivede k varu, čímž dochází k vytváření páry a zvyšování tlaku. Vroucí tekutina zvýší svůj objem, probublá sítkem s mletou kávou a následně vytéká až do horní nádobky. Během pár minut je káva připravená.

Podívejte se, jak se káva v moka konvičce připravuje:

Zdroj: Youtube


Tři kroky k dobré kávě

1) Spodní zásobník naplňte pouze po rysku, která určuje maximální množství vody. Ta může být horká i studená – rozdíl je pouze v následné rychlosti přípravy.

2) Do trychtýře nasypte jemně až středně hrubou mletou kávu. Nestlačujte ji, pouze jemně zarovnejte.

3) Důkladně a pevně zašroubujte horní díl, přiklopte víčko a konvičku umístěte na sporák. Během vaření neodcházejte – jakmile se nádobka naplní kávou a uslyšíte prskání, ihned ji stáhněte z plamene.

Praktické tipy navíc

Praktické tipy navíc

K mytí hliníkové konvičky vám postačí pouze voda a houbička. Nepoužívejte saponát ani myčku nádobí, která by mohla povrch poškodit.


Po uvaření kávy zůstává konvička dlouho horká. S jejím čištěním počkejte do úplného vychladnutí.


Velikost základní konvičky odpovídá šálku o objemu 50 ml. Pokud si chcete dopřát větší kávu, nebo ji budete připravovat pro více osob najednou, pořiďte si variantu s větším objemem.

Zdroj: radynacestu.cz, donfranko.cz, dokonalakava.cz