Vychytávky, jež vám zjednoduší přípravu potravin nebo další úkony v kuchyni, jsou velmi šikovné a rozhodně je zvládne každý. Jediné, na co je třeba dbát, je to, abyste vždy vycházeli z toho, jaký výkon má váš přístroj a jaké zkušenosti s ním máte. Podle toho volte i čas potřebný pro přípravu.

Knedlíky ohřáté i bez napářky

Klasické ohřívání knedlíků v napařovači může leckomu připadat zdlouhavé a zašpiníte více nádobí. Ale stačí knedlíky položit na talíř vhodný do mikrovlnky, jemně je postříkat troškou vody a talíř zavázat do igelitového sáčku. Houskové knedlíky zpravidla potřebují při nejvyšším výkonu 60-80 vteřin, bramborové asi o 20 vteřin déle. Stejným způsobem můžete lehce ohřát i rýži nebo těstoviny.

Jak lehce oloupat rajčata

Pokud potřebujete oloupaná rajčata do omáček či prostě jenom nesnášíte jejich slupky, můžete rajčata spařit horkou vodou, prudce zchladit ve studené vodě a oloupat, nebo jen nařízněte slupku od vrcholku až k zelenému konci do kříže, vložte rajčata do misky či na talíř a dejte do mikrovlnky. Opět zvolte nejvyšší výkon ohřevu a ohřívejte zhruba 30 vteřin. Pak rajčata vyjměte z trouby a nechte ještě dvě minuty zchladnout. Poté vám půjde slupka téměř sama oloupat.

Křupavé chipsy a sušenky

Zapomněli jste zavřít sáček s nedojedenými chipsy nebo sušenkami, které navlhly a teď se už nedají jíst? Nezoufejte, ještě nemusí být vše ztracené. Vložte pochutiny na talíř, přikryjte je papírovou utěrkou (ta do sebe během ohřevu natáhne přebytečnou vlhkost) a na nejvyšším výkonu ohřejte po dobu 20 vteřin u chipsů a přibližně 40-50 vteřin u sušenek či slaných krekrů.

Čokoláda jako ve vodní lázni

Pokud máte třeba jen trochu čokolády, kterou potřebujete rozpustit, nebo se vám prostě nechce připravovat vodní lázeň, pomoc je jednoduchá. Rozlámejte čokoládu do misky a na nejvyšší výkon ji nechte rozehřát asi půl minuty. Pak ji promíchejte, a pokud stále není tekoucí, opět přidejte 20-30 vteřin. Tento postup opakujte, dokud čokoláda nebude celá rozpuštěná. Doba přípravy se odvíjí od množství čokolády, které rozpouštíte, a také od typu čokolády. Hořké čokoládě to zpravidla trvá trochu déle než klasické mléčné nebo bílé. Míchání je třeba opakovat, aby se čokoláda nepřipekla k misce a nezhořkla.

Oloupat česnek a cibuli je úplná hračka

Paličku česneku rozdělte na jednotlivé stroužky, které rozložíte na talíř. Prohřejte je 20 vteřin v mikrovlnce na nejvyšším výkonu a stroužky pak úplně jednoduše vymáčknete ze slupek. U cibule budete potřebovat více času, a to mezi 40-70 vteřinami v závislosti na velikosti plodu. Po ohřátí vám cibule půjde vymáčknout ze slupek úplně snadno.

Už nikdy nemusíte vyhodit starší pečivo

Nechutnají vám staré rohlíky nebo chleba? Máte pocit, že už druhý den jsou gumové? Položte je na talíř, vezměte papírovou utěrku, kterou namočíte studenou vodou a dobře vyždímáte. Utěrkou pečivo přikryjte a dejte talíř do mikrovlnky. Nastavte troubu na plný výkon a zahřívejte 15-20 vteřin podle množství a velikosti kusů. Pečivo nasaje vlhkost z utěrky a příjemně změkne.