Stačí chvíle nepozornosti nebo třeba chvíli nefunkční filtrace a hned je zaděláno na vyčerpání vody z bazénu. Tak co dělat, aby byla voda v bazénu stále čistá? V první řadě záleží na kvalitní filtraci a důkladném vysátí nečistot ze dna a stěn bazénu. Zapomenout nesmíme ani na chemickou údržbu za pomoci tzv. bazénové chemie, kterou je třeba provádět celou sezonu, jinak byste mohli mít namísto čisté vody zelený močál. Vyplatí se používat přípravky doporučené prodejcem bazénu, nebo ověřené - značkové. Ty jsou hygienicky a zdravotně testované, a jsou tedy nejen účinné, ale i absolutně neškodné. Neznámým a neověřeným výrobkům se vyplatí vyhýbat, mohly by způsobit kožní alergie, podráždění sliznice nebo dokonce zdravotní problémy trvalejšího charakteru.

Čím bazén správně a bezpečně ošetřovat?

  • Jedenkrát týdně se během celé koupací sezony měří hodnoty pH pomocí kapkového testru (správná hodnota pH je 7,2)
  • Odchylky od správné hodnoty pH se upravují pomocí přípravku, který už v názvu obsahuje označení „pH plus“ nebo „pH minus“
  • Pro pravidelnou údržbu bazénové vody poslouží chlórové tablety, které se postupně rozpouštějí a do vody postupně doplňují chlór (obsah chlóru ve vodě by měl být 0,3 až 1 mg/l)
  • Pravidelně se vyplatí do vody přidávat šokový přípravek, který zničí zárodky rostlinných i živočišných bakterií
  • Vodu je třeba několikrát denně filtrovat

Když se voda zakalí

S tímto problémem se setkáváme především po zimě a v průběhu léta. Účinně tento problém lze vyřešit rozjasňujícím přípravkem. Případně můžeme vodu filtrovat, dokud není opět jasná.

Zelená voda, problém, který obvykle nastává, když se zanedbá pravidelná preventivní údržba. Řešit se dá šokovou chlorizací v kombinaci s přípravkem proti řasám. Je-li voda zelená přespříliš, je vhodné použít přípravek, tzv. flokulant, který řasy vysráží, a ty pak ve větších kusech spadnou na dno bazénu. Tyto nečistoty je pak následně třeba ze dna bazénu vysát. Ovšem chemické přípravky mohou selhat u bazénů s nekvalitní filtrací. V takovém případě není jiná možnost, než vypustit vodu, bazén vyčistit a znovu napustit.

Sůl nad zlato...

... dalo by se říci i u čištění bazénové vody. Obyčejná kuchyňská sůl může být i zde nápomocná. Stačí bazén řádně osolit. Jednoduchý přístroj na elektrolýzu soli (salinátor), který už několik let bazénáři ve své nabídce mají, dokáže úplně nahradit chlór. Voda pak není cítit chlórem. Oči a sliznice v takto ošetřované vodě nejsou podrážděné a není potřeba bát se alergické reakce. Mimo to má „osolená“ voda antiseptické účinky.

Záření a ionizace

Vsadit také můžete na UV záření. Účinně, a přitom bezpečně dezinfikuje vodu působením ultrafialového světla. Toto pro lidský organizmus neškodné zařízení spolehlivě ničí bakterie, plísně i řasy a brání jejich dalšímu množení v bazénu.

Další možností jsou takzvané ionizátory. Dezinfikují vodu v bazénu elektrolytickým dávkováním iontů mědi a stříbra. Ionizátor pracuje zcela automaticky a výsledkem je čistá voda bez nežádoucích mikroorganizmů a řas.

Kvalitní filtrace = kvalitní základ

Čistota vody záleží také na mechanické ochraně, v první řadě na filtraci. Na trhu se vyskytuje několik technologií a filtračních metod. Při výběru vhodné filtrace je rozhodující objem vody a místní podmínky. Všeobecně lze uvést, že by filtrační jednotka měla zvládnout přefiltrovat celý objem bazénu za cca 6 – 8 hodin, u hodně využívaných bazénů a při vysokých teplotách vzduchu dokonce za 3 – 4 hodiny.

O bazénech se můžete dočíst také v časopisu DŮM&ZAHRADA 4/15, kde se tématu věnujeme podrobně. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459. Volání na bílou předplatitelskou linku je zpoplatněno zvýhodněnou sazbou 1,60 Kč včetně DPH za započatou minutu volání z pevné linky. Volání z mobilního telefonu dle tarifu mobilního operátora.

Titulní foto: Desjoyaux