Slunce pálí stále víc a mnozí řeší problém, jak mu zabránit vstoupit do bytu. Jsou prostě situace, kdy ochotněji než slunce oceníme chladivý stín. Přemýšlíme nad závěsy, roletami, žaluziemi… Nejznámější a nejstarší způsob jak zavěsit záclonu nebo závěs na okno je použití garnyže. Okno musí mít dostatečný boční prostor, aby vynikly koncovky. Je to detail, který má vliv na celkový dojem. Lankový systém Mezi dnešní možnosti patří módní tvary, lankové provedení nebo různé kombinace zajímavých materiálů. Ušlechtilé materiály kovu, jako je nerez, mosaz, pískované sklo, mramor, dřevo třešně, mahagonu, javoru, buku aj., jsou nepostradatelné pro kvalitní jedinečné zpracování. Všechny tyto materiály a originální design jsou zárukou, že garnyže budou v interiéru zdobit okno jako šperk. Další možností jak zavěsit dekoraci okna je kolejničkový závěsný systém. Je to jednoduché elegantní řešení nejen do moderního interiéru. Pro obloukový či lomený arkýř je tento systém jako stvořený. Kolejničky lze ohýbat do vertikálního i horizontálního oblouku, lze je použít jednotlivě nebo ve více řadách dle potřeby.

Disponujete vysokými stropy nebo vás odrazuje balancování na štaflích při zavěšování záclony? Dnes je i tento problém vyřešen. Na trhu jsou tak zvané spouštěcí kolejničky, které umožní navléct záclonu pohodlně ze země a bez lezení do výšky.

Záclony i závěsy lze roztahovat rukou nebo tyčkou. V moderních interiérech se přechází na elektrické a dálkové ovládání. Samozřejmě nesmíme zapomenout na nutný přívod elektřiny. Nenáročná instalace kolejničkového systému dovoluje použití přímo na strop nebo nad okenní výklenek, a to spolehlivě i do sádrokartonu. Rolety a žaluzie Dnešní roletu nelze naprosto srovnávat se zastaralými výrobky z let dávno minulých. Rolovací systém s řetízkovým ovládáním umožňuje snadnou manipulaci. Kombinace technické funkčnosti s výběrem atraktivních a zajímavých materiálů dovoluje každému zvolit styl a zařídit domov, ale i pracoviště.

Žaluzie – to nejsou jen bílé či šedé lamely vertikální nebo horizontální. Do interiéru s tímto způsobem lze dostat barevnost při zachování puristické jednoduchosti. Naopak žaluzie s dřevěnými lamelami učiní interiér útulný, zajímavý a nevšední. Výběrem vhodné kvality a odstínu dřeva dosáhneme vyvážený interiér.

Velice zajímavým prvkem jsou látkové žaluzie tzv. plisé. Látka je celistvá po roztažení a je plisováním naskládaná (podobně jako u dámských sukní). Umožňuje zastínit i tak problematické tvary oken, jako jsou trojúhelníky nebo půlkruhová okna. Materiál a barvu lze samozřejmě zvolit tak, aby interiér působil harmonicky. Římské rolety Římské rolety jsou šité z různých materiálů – od poloprůsvitných až po neprůhledné. Je to jednoduchý systém s ovládáním na šňůrku nebo standardně na řetízek. Nejnověji je možné ovládání i elektrické dálkové.

Skládají se vzhůru do několika rovnoměrných hlubokých záhybů. Tradiční použití bylo v kuchyních nebo koupelnách. Současný moderní interiér je pro tento způsob dekorace jako stvořený. Působí velice jednoduše a elegantně jak v obývacím pokoji, tak i v ložnici. Zajímavě je lze kombinovat i se splývavými bočními závěsy. Římské rolety z bambusu Tak jako římské rolety látkové se i tyto skládají vzhůru do záhybů. Materiál je ovšem přírodní bambus. Rovnováha východního vlivu a moderního západního designu – to je netradiční kombinace, která vytváří atmosféru jednoduchosti a čistoty stylu. Japonské posuvné stěny Také tento prvek zastínění a dekorace oken byl převzat z východní kultury, jak vypovídá sám název. V několika drážkách se posouvají látkové panely šité z různých materiálů. Posouvání může být jako u závěsů a záclon tyčkou nebo provázkové.

Je to nadčasové a elegantní řešení spojující technické zastínění a harmonickou dekorativnost. Kombinační možnosti různých barev a typů látek nabízí velkou kreativní volnost při tvorbě moderního interiéru. Záclony zakrývající okna zajišťují během dne soukromí v interiéru a současně příjemně a měkce rozptylují světlo. Moderní technologické postupy dovolují tvůrcům zpracovávat jemné záclonové materiály neuvěřitelnými způsoby. Hladké, vyšívané, vypalované, barevně potištěné, jemné voály a organzy nebo přírodní materiály. Vše v neuvěřitelných variantách. Závěsy mají praktický i dekorativní účel. Mohou poskytnout zatemnění nebo jen lehce odstíní sluneční záření. Používají se tradiční přírodní materiály – bavlna, len a exkluzivní hedvábí, ale i vlna, nebo polyesterové látky zpracovávané i netradičními způsoby s podílem kovu. -das-