Grilování klobás není žádná věda, několik zásad je však třeba dodržet, aby byl výsledek gurmánským potěšením. Někdo má tendenci klobásu před grilováním naříznout jako špekáček, to je ale zásadní chyba. Řezem ve střívku budou unikat rozpuštěné tuky, které činí klobásu šťavnatou. Na talíř si pak naservírujete vrásčitou sušinu.

Veškeré maso připravené ke grilování by mělo mít pokojovou teplotu, a klobása není výjimkou. Vyndejte ji z lednice pár hodin před rozpálením grilu a nechte "odpočinout" na stinném místě.

Otázka je, zda klobásy před grilováním marinovat. Pokud už máte zkušenost s určitou značkou a chuť vám vyhovuje, s marinováním se nemusíte namáhat. Maximálně můžete klobásu přetřít olejem, abyste ji ochránili před příliš rychlým žehem a zabránili jejímu připékání k roštu. Klobásám mdlé chuti ale můžeme pomoci pivní nebo bylinkovou marinádou, dle nálady a preference.

Aby se klobása na povrchu nespálila a nepopraskala, je třeba ji grilovat na mírném až středním žehu. Pokud grilujete týž večer více druhů masa, začněte steaky a kotletami, potom ugrilujte kuřecí kousky a klobásu nechte až na závěr, kdy už uhlíky nejsou tolik rozžhavené. Klobása by měla na povrchu zezlátnout až zhnědnout. Pokud barvu nemění, teplota je příliš nízká, zatímco puchýře a spáleniny přirozeně svědčí o opaku.