Mnoho lidí ale neví, jak šetřit, nesplacené půjčky řeší dalšími půjčkami, a dostávají se tak do větších a větších problémů.

Mnoho lidí se dnes díky finanční krizi bojí o svá zaměstnání. Ti, kteří mají něco naspořeno, jsou na tom samozřejmě lépe, pro ostatní je situace horší. Avšak nikdy není pozdě. Pro začátek je dobré vyvarovat se všech možností zadlužení. To potvrzuje i ing. Petr Zaremba, ředitel odboru řízení aktiv a pasiv v Raiffeisen stavební spořitelně, a. s.: „Podle statistik se občané zbytečně zadlužují ve snaze vylepšit si krátkodobě svůj životní standard, třeba nákupem vánočních dárků, elektroniky či rodinných dovolených. Díky různým reklamním akcím, kdy lze zboží koupit dnes a platit až zítra, se spousta rodin dostává do problémů. Rodinný rozpočet je proto potřeba dobře plánovat a nastavit priority. Některé věci jednoduše musí mít vyšší prioritu než jiné. Rozrůstající se rodina by se měla určitě zaměřit na zajištění finančních prostředků pro slušné a pokud možno vlastní bydlení. Když je tomuto učiněno zadost, pak teprve přicházejí na řadu všechny ostatní potřeby.“

Není ale jednoduché financovat vlastní bydlení, a to i díky zpřísňujícím se podmínkám při schvalování hypotéky. Podle odborníků se jako nejlepší varianta pro zajištění financí na nové bydlení jeví stavební spoření. Na tuzemském finančním trhu představuje stavební spoření s pevným úročením vkladů, státní podporou a výhodnými úvěrovými podmínkami prakticky bezkonkurenční nabídku. Zaručuje vysoký a garantovaný výnos ve fázi spoření. Umožňuje řešit financování úprav domova. Jednak může rodina začít velmi rychle se stavbou, přestavbou či rozmanitými úpravami. A to od drobných oprav po komplexní modernizaci. A samozřejmě si pořídit zcela nové bydlení či si odkoupit byt, který mají v pronájmu, a který si oblíbili. „Navíc majitel stavebního spoření může zažádat o stavební úvěr, a jelikož je pro banku „známým“ klientem, jeho vyřízení je mnohem jednodušší než hypotéka,“ vysvětluje Petr Zaremba.

Výhodou stavebního úvěru je garantovaná fixní úroková sazba po celou dobu splácení, ale zároveň možnost úvěr kdykoliv předčasně splatit či udělat mimořádnou splátku bez rizika penalizace ze strany banky. To v dnešní době není samozřejmost.Další výhodou určitě je, že do jednoho úvěrového případu lze slučovat i více smluv příbuzných osob. Investiční možnosti rodiny tak významně rostou. Navíc smlouvu na stavební spoření může mít každý člen rodiny, a to i neplnoletý. Těm, kteří ještě neoslavili své osmnácté narozeniny, zařídí stavební spoření zákonný zástupce. Pokud tedy bude mít celá čtyřčlenná rodina své stavební spoření, získají tak 12 tisíc ročně jen na státní podpoře a nadále se jim budou bezpečně ukládat jejich naspořené peníze.

-Raiffeisen-Foto: www.profimedia.cz