Statistiky společnosti Seznam a jejího realitního serveru Sreality jsou neskutečně zajímavé. Zahrnují totiž největší portfolio inzerátů (přes 140 000), které lze perfektně sledovat a třídit. Z výsledků lze zjistit třeba úžasné informace o pronájmech domů, bytů, chat či garáží. Jen se podívejte:

Struktura prodej x pronájem

  • Bytů se v rámci celé ČR prodává 63 %, pronajímá 37 %
  • Domů se prodává 96 %, pronajímá 4 %
  • Garáží se prodává 65 %, pronajímá 35 %
  • V celé ČR je více nemovitostí k prodeji než k pronájmu. Jedinou výjimkou je Praha, kde je více bytů k pronájmu než k prodeji.

Pronájem chat, chalup a garáží

Pronájem domů v Česku není příliš obvyklý, z celkové nabídky tvoří domy k pronájmu 4 %. Téměř v devíti případech z deseti jde o rodinné domy. Vily či chaty se pronajímají minimálně. Rodinné domy jsou přitom nejčastěji k pronájmu v Praze (544) a ve Středočeském kraji (472). Nejrychleji ale lze pronajmout rodinný dům na jihu Moravy (27 dní), kde je však nabídka omezenější (114). Naopak nejdéle bude majitel čekat na Zlínsku (89 dní) a v Jihočeském kraji (83 dní). „Rodinné domy si nejčastěji pronajímají společnosti, které v regionu působí a potřebují si tam zajistit místo, odkud mohou jejich zaměstnanci pracovat či kde je mohou ubytovat. Proto je největší nabídka právě v Praze či blízkém Středočeském kraji. Pronájem rodinného domu soukromou osobou je dle mé zkušenosti spíše výjimkou,“ uvádí Zadák.

Zajímavá je třeba statistika měsíčního nájmu za chaty a chalupy. Zatímco ve Středočeském kraji je nabídka nejvyšší (23 %), měsíční průměrný nájem chaty je 7500 Kč. V Moravskoslezském kraji je podíl výrazně nižší (13 %), ale cena výrazně vyšší (13 495 Kč). U chalup je nejčastější nabídka v Ústeckém kraji (29 %) s průměrnou cenou 11 250 Kč, Královéhradecký kraj (14 %) pak nabízí chalupy za průměrných 7 188 Kč.

Vedou malé byty

Pronájmy bytů v republice vedou. Jako nejvíce lukrativní jsou jednoznačně vedeny byty malé o dispozici 1+1 a 1+kk. V průměru mají měsíční nájem 6050 Kč, což znamená za metr čtverečný 162 Kč, a nejrychleji se také pronajmou (za 21 dní).

S větší dispozicí sice cena pronájmu roste, ale ne tak rychle, jako plocha bytu. Tak například u 2+1 je průměrný měsíční nájem za m² 128 Kč, u 3+1 je to už 105 Kč a 4+1 už padá na 94 Kč. S větší plochou bytu se také zvedá doba, za kterou je byt pronajmut – od 21 (1+1) až 85 (5+1). Extrémem jsou 6+1 a větší, kde se nájemník hledá v průměru 376 dní.

Doba potřebná k pronajmutí bytu však sama o sobě ucelenou představu o trhu s nemovitostmi nedává. Je třeba sledovat i další ukazatele. Vezmeme-li si jako příklad Prahu a Středočeský kraj, kde je nejmenší míra nezaměstnanosti (mezi 5 a 6 %) a zároveň nejvyšší roční přírůstek obyvatel vzniklý stěhováním (více než 10 tisíc), nepřekvapí nás, že nájmy zde patří k nejvyšším. „Jednoduše řečeno je zde po bytech velká poptávka a jejich pronájem může vlastníkům zajistit slušný zisk. Podobnou situaci můžeme sledovat v plzeňském či jihočeském regionu. To, že zde nájemní byty mizí z nabídky takovou rychlostí, způsobuje jejich menší množství i nižší cena,“ shrnuje Zadák.

Návratnost investice? V Praze ne

Otázkou zůstává, jestli se vyplatí investovat do koupě bytu a pronajímat ho. Za jak dlouho se tato investice v ideálním případě vrátí? Pokud tímto směrem uvažujete, musíte si uvědomit, že počáteční investice je velmi vysoká. A čím vyšší, tím pomaleji se bude vracet. Takže extrémně vysoké ceny v Praze v této logice zůstávají na chvostu. A to jak u malých, tak i velkých bytů. U 1+1 je to v průměru 25,9 let, u 4+1 pak 27,7 let. Oproti tomu v Ústeckém kraji, kde je cena bytů nejnižší, se investice do malého bytu 1+1 vrátí v průměru za 5,6 let, u 4+1 za 7,6 let. Obecně lze říci, že čím větší byt, tím větší vzniká nepoměr mezi prodejem a pronájmem.

Zdroj: Sreality.cz a ČSÚ