Než budete brambory vařit, nařízněte slupku po celém obvodu ostrým nožem. Vložte je pak do vody a uvařte. Po 15 minutách vodu slijte a nechte brambory zchladit v hrnci se studenou vodou. Potom každou bramboru vezměte do ruky, prsty položte k řezu a pomalu stáhněte slupku dolů ke špičce. Uvidíte, jak snadné to je.

A když už jsou brambory oloupané, co s nimi?

Co třeba luxusní bramborové placky? Připravte si půl kila brambor, 300 gramů polohrubé mouky, jedno vejce, trochu soli a olej. Uvařte je, oloupejte podle návodu výše a rozmačkejte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s moukou, vejcem a solí.

Na vál nasypte trochu mouky a z těsta odkrojte část. Vyválejte ji na co nejtenčí placku. Vykrojte z ní kolečka. Druhým způsobem je vyrobit z těsta malé kuličky, z kterých poté ručně tvarujete placky.

Na pánvi si nechte rozehřát máslo nebo olej, připravené placky opečte z obou stran a nechte je okapat na utěrkách. Podávejte jako přílohu k masu nebo samostatně se zeleninou a omáčkou dle chuti. Dobrou chuť!

www.ireceptar.cz

www.fresh.iprima.cz