V prvním dopise stálo, že se pozastavuje řízení o odstranění stavby (my jsme ani nevěděli, že když jsme se zašli zeptat na stavební povolení hospodářské budovy, že s námi začalo být vedeno toto řízení), a v druhém dopise stálo, že se nařizuje ústní jednání na našich latifundiích s cílem zjistit stav budovy, a zdali nám povolí její dostavbu, nebo ji budeme rozebírat. Do té doby se mají všichni obeslaní ke stavbě vyjádřit, nebo navždy mlčet.

V určený den tam byl můj muž, úředník ze stavebního úřadu, starostka a jedna sousedka. Nikdo nemá nic proti tomu, abychom dostavěli hospodářské stavení, ale úředník stále trvá na tom, že chce vyjádření od E.ON a Telefonica. Tak se ho pokusíme sehnat, jinak jim napíšeme, ať si svoje kabely vezmou a táhnou pryč.

Téma: skleník

Musela jsem zasáhnout, neboť nešlo projít dveřmi dál. Mrkla jsem na cuketu, zdali plodí, a jak se mají plody, zdali rostou. Neplodila. Tak šla ven. Dala jsem jí druhou šanci na kompostu. Ať zabojuje!

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Taky jsme tam se synkem zaseli pecky od meruněk!

Pustila jsem se opět (to budu dělat pořád?) do pletí živého habrového plotu. Vzala jsem svou růžovou lopatu a zlikvidovala zbytek mulčovací kůry, ale vystačilo mi to pouze na čtvrtinu živého plotu. Zbytek už jsem stejně nestihla, protože jsem koordinovala řemeslníky, kteří se tam najednou objevili.

Téma: stavba

Zedníci se dostavili v srpnu poprvé (i když minulý týden vyhrožovali, jak si u nás chtějí zastavět), a tak jsem na ně nastoupila já. Před třemi týdny tam byla schůzka se sádrokartonáři a těm bylo řečeno, že mohou začít za měsíc. Jak to vidí pan mistr teď? Takže za týden mohou přijít a začít? Chvilku koukal, podíval se do kalendáře a řekl 26.8. by mohli, do toho přišel topenář. A prý že je tedy třeba sladit se sádrokartonáři, aby se tam všichni nemotali najednou, jestli budou chtít už trubky na topení, nebo jestli ne, lešení tam postaví, trubky zničí, košíček rozšlapou… A jestli budou nejdřív dělat rastr na zateplení a pak až nosit desky. No jo, jenže to já už jim nerozuměla. Takže jsem vytvořila „networking“, předala telefonní čísla a šla si zoufat k záhonkům.

Téma: venkovní úpravy

Také jsem si objednala řemeslníky, co dělají venkovní úpravy. Manželovi se to zdá brzy, mně se nezdá brzy nic. Změřili si kamenné sokly (každý měří jinak) našeho krásného kamenného monumentálního plotu, spočítali plaňky ve sklepě, pochválili jejich kvalitu, zjistili, že ty špršle, co drží ty laňky (nějak to odborně nazývali, ale to nešlo si zapamatovat, a nemůžu pořád běhat po zahradě se zápisníkem), tak ty nejsou úplně dobrý, že je každá jiná, je třeba to vyndat ze sklepa a zjistit stav. Vjezdová brána se dá použít, zrenovovat a dodělat plaňky, to samé branka vchodová, která se skrývá v provizorním plotu z betonových sloupků.

Pak si přeměřili terasu, studnu a nyní čekám, čím mě překvapí výsledná cena.

Téma: koupelna

Byli jsme zase v Českých Budějovicích v Siku, tentokrát i s manželem, aby viděl, co jsem tam vlastně s tím panem Havlem vybrala za dlažbu, obklady apod. V minulém článku jste viděli návrhy od pana Havla, které se mi velmi líbí, ale třeba moje kamarádka Jaruška mi koupelny strhala s tím, že jsou příliš prázdné a neútulné.

Pan Havel se s mužem mým bavili i o síle dlažby. Že se do toho musí vrtat jinými vrtáky (no tak to pozor, na to já jsem odborník, vrtání a obrábění mám v malíčku (www.hhw.cz – můj drahý zaměstnavatel, že!). A pak jsme šli vybírat baterie. Já si myslím, že je chyba, že tam toho mají vystaveného tolik. A ještě ke všemu to všechno vypadá stejně. Zřejmě by se mnou designér nesouhlasil, ale prostě baterie jako baterie. Takže jsme klukům do koupelny vybrali hranaté, protože mají hranatá umyvadla, a k nám jsme vybrali kulaté. Proč? Nevím. Kulaté umyvadlo nemáme. Budeme mít ale také krásný sprchový talíř (tedy jen já a manžel v území „bez dětí“). Asi nám trochu povyskočí rozpočet, protože v tom původním chyběla dlažba do chodeb, a my ty chodby máme nějaké veliké. Každopádně, opět musím vyzvednout ČB SIKO a pana Havla, super přístup k zákazníkovi, udělají si tam na vás (v sobotu, v neděli!) hodinku času a trpělivě vysvětlují, chodí s vámi v těch showroomech sem a tam, dokud si nevyberete. Budeme mít krásné koupelny!

Téma: grilování

Abych nebyla tak smutná, že si ještě nemůžu utrhnout čerstvou bazalku a vychutnat si ji s rajčátkem na terásce, svolal manžel opékání masa na neděli. Možná bychom mohli vyndat i ty plaňky ze sklepa a spočítat je! Když nás tam bude tolik, třeba by se našli nějací dobrovolníci, co za kus masa s chlebem pomohou nezkušeným stavebníkům? Manžel totiž říkal, že si venkovní úpravy budeme dělat sami příští rok. Ale začít už můžeme letos, ne?

Ještě před nedělním grilováním na nás čeká sobotní noční hasičská soutěž tam u nás na Mlakách. Manžel je také nominovaný. Bylo mi řečeno, že se jedná o kolektivní sport. No jak myslí, běhat v noci s hadicí do lesa může někomu připadat jako sport. Doufám, že tam budou čepovat chlazené pivečko, já budu sedět u „kulturačky“ = opravená hasičská zbrojnice, fandit a hlasitě volat: „tady je krásně i potmě!“