Příznačné barvy pro letošní rok představila firma Pantone. Zářivá žlutá a neutrální šedá jako by přinášely naději, že i v dnešních šedých dnech existuje naděje na lepší zítřky. Vyrovnanost a optimismus, vlastnosti, které tyto barvy reprezentují, dnes více než jindy potřebujeme. Neutrální šedá si již svou cestu do našich interiérů v rámci posledních let poctivě prošlapala, ale kontrastní kombinace s výrazně žlutou je úplně nová a přináší příjemné osvěžení obytných prostor. Zatímco využití šedé je téměř neomezené a vyjma malých, špatně osvětlených místností ji lze využít i na větších plochách, výrazná žlutá udělá parádu zejména na malé ploše v podobě bytových doplňků a dekorací. „Žlutá barva je sama o sobě velmi ofenzivní barva, proto doporučuji její využití jen v rámci barevného akcentu obytných prostor. Naopak v recepcích a veřejných prostorách je více využívaná i na větších plochách,“ uvádí Ondřej Fabšič, bytový designér ateliéru Fabon. Při využití na nábytku nebo stěnách je nezbytná její kombinace s barvami, jako je právě nekonfliktní šedá, které její živelné působení dokáží utlumit. Pak bude váš interiér v naprosté rovnováze.

A jak propašovat tyto trendy odstíny do interiéru?

Žlutou sluneční barvu můžete využít například na ploše dveří. Pokud navíc zvolíte jejich atypickou velikost, uděláte z nich v této barvě nepřehlédnutelnou dominantu interiéru a při jejich otevření k vám vstoupí slunce, i když venku bude pršet. A jak dveře do žluté zahalit? „Generace dveří s vnitřní hliníkovou konstrukcí umožňuje žlutou na povrch dveřního křídla dostat buď pomocí barevného skla, nebo mechanicky odolného laminátu,“ říká Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, českého výrobce designových dveřních systémů a prémiových dveří, a pokračuje: „Typickým příkladem dveří, které na sebe mohou vzít podobu slunce, jsou dveře MASTER. Sklo, kterým je možné je opláštit, lze totiž nalakovat některým z desítek dostupných odstínů žluté. Efekt třpytivého slunečního svitu lze ještě podpořit zlatou perletí, kterou je možné zvolený odstín doplnit.“ Navíc se nemusíte obávat, že by výrazný žlutý prvek v druhé místnosti působil rušivě. Dveře mohou být totiž z každé strany jiné.

Vhodná kombinace

A jak dostat trendy barevnou kombinaci na nábytek? Nejjednodušší cestu představují lakovaná dvířka. „Lak má celou škálu barev dle vzorníku RAL, takže vybrat ten správný odstín žluté a šedé je velice jednoduché. Navíc stačí vyměnit jen některá dvířka, k dosažení barevného akcentu není třeba hned řešit obměnu celé nábytkové sestavy,“ uvádí Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea, největšího českého výrobce nábytkových dvířek, a dodává: „Díky využívání kvalitních UV stabilních laků můžeme zaručit stálobarevnost našeho lakovaného nábytku.“ Touto vlastností se navíc pyšní i další oblíbené nábytkové materiály T.classic a T.acrylic, díky kterým barvy roku oživí váš interiér.

Pokud však neuvažujete o větší rekonstrukci, ale zároveň chcete svůj interiér žlutou či šedou netradičně osvěžit, můžete využít dekorativní potisk T.overface. „Díky technologii digitálního potisku je možné na téměř jakýkoliv materiál natisknout libovolné motivy a dodat nábytku punc žluto-šedého trendu i osobitosti,“ dodává Martin Dusík.

Cit pro detail

Zakomponování žluté a šedé do interiéru prostřednictvím detailů se jeví jako nejběžnější cesta. Tak proč nevyzkoušet žlutou a šedou třeba na vypínačích a zásuvkách. „Pro barevná provedení rámečků a krytů se z pohledu materiálu nejvíce hodí plast. Jeho dnešní varianty jsou vyrobené z odolných polykarbonátů, které díky svým speciálním vlastnostem zajišťují stabilitu povrchu, a to včetně barvy,“ říká Lenka Vodicová, vedoucí marketingu společnosti OBZOR Zlín, českého výrobce domovní elektroinstalace v osobitém designu, a dodává: „S barvami si nejvíce hrajeme v kolekcích ELEGANT a VARIANT, které se na barevné trendy doslova specializují – slunečnicově nebo vanilkově žlutá v kolekci ELEGANT a citrusově a pampeliškově žlutá v řadě VARIANT perfektně souzní s aktuálním módním diktátem. Nechybí ale ani široká nabídka odstínů šedi.“ Konstrukce obou kolekcí zároveň umožňuje kombinovat na rámečku dva různé odstíny, a bez výhrad tak dostát módnímu trendu barev roku.

Všeho moc škodí

Pokud již jednou použijete kombinaci žluté či šedé ve svém interiéru, mějte na paměti, že ostatní nábytek a doplňky by měly být v neutrálních barvách, které zjemní celkové vyznění prostoru. „Minimalistická umyvadlová deska působí v koupelně jednoduše a vzdušně a v kombinaci s bílým umyvadlem vytvoří nekonfliktní dvojici, kterou je možné poté zakomponovat i do interiéru s výraznou kombinací žluté a šedé,“ vysvětluje Ing. Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas, tradičního českého výrobce koupelnového nábytku.