Sušičky ovoce jsou praktickým pomocníkem v domácnosti. Hlavně v takové domácnosti, kde si všímáme, že pořád více a více utrácíme za sušené nebo kandované ovoce. Je totiž nejen výborné, ale také zdravější než cukrovinky. Jeho využití v kuchyni je rozličné – používáme jej do pečiva například typu biskupského chlebíčku, štól nebo na koláče, ale i do ovocných knedlíků a kaší. Sušené ovoce je nezbytnou součástí „müsli“ snídaní. A tak s domácí sušičkou můžeme rozvinout svou fantazii a nasušit si překvapující množství druhů ovoce domácího z vlastní zahrady, ale i cizokrajného (ananas, kiwi, banán nebo mango). Z domácích druhů se suší ponejvíce jablka, hrušky, švestky a slívy, meruňky, broskve, třešně i višně, ale také drobné ovoce plné vitamínů, jako jsou borůvky, šípky, jeřabiny nebo i bezinky.

Sušička ovoce je většinou patrový „létající talíř“ vyvedený v plastu, s několika průhlednými patry, kam se ovoce naskládá a kam se potom vhání vzduch, který ovoce správným způsobem dokonale vysuší.

V ceně od 700 do 2.000 korun (ale našli jsme na trhu i sušičky za 4.000 - 7.000 korun) můžeme koupit různé typy sušiček, které mají obdobné parametry a příslušenství. Sušička o obvyklém průměru 30 - 35 cm má většinou 4 - 5 talířů s možností dokoupení dalších. Patra jsou průhledná, takže máme vizuální kontrolu nad procesem sušení. Různé fóliové misky na drobné potraviny umožní, že můžeme sušit také bylinky. Mimoto usušíme s úspěchem i houby. Sušička suší dokonale, rovnoměrně a poměrně rychle.

Sušit můžeme ale ovoce doma nebo na chalupě také v troubě – musí být ovšem elektrická, nikoliv plynová. V té totiž vznikající vodní páry, které by ovoce opět zvlhčovaly, a nikdy by se tak dokonale nedosušilo. Hrušky či jablka také dobře usušíme na chalupě v troubě, která je součástí starého sporáku či pece a kde se topí dřívím nebo uhlím.

Jiný způsob je sušení na vzduchu - na velkých sítích, na kterých na podzim sušíme houby, můžeme v létě sušit křížaly – jablečné nebo hruškové tenké plátky. Sítě umístíme třeba na chalupě na půdu do mírného průvanu nebo ven, ale ne na přímé slunce.

-ag-Foto: Archiv In, Sencor