Pokud si chcete vychutnat víno v té nejlepší formě, je nezbytné dbát na jeho správné podávání. „Většina vín vyžaduje jistý stupeň předchlazení a některá doporučuji před konzumací provzdušnit dekantací, aby při pití byly dobře patrné specifické vlastnosti vína. Obecně počítejte také s tím, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2 °C,“ upozorňuje Filip Jantač z Global Wines.

Červená vína – i o jejich teplotu je třeba pečovat

Pro dobře vychlazené víno je zapotřebí buď velký suchý sklep nebo elektronická vinotéka. Autor: Global Wines Pro dobře vychlazené víno je zapotřebí buď velký suchý sklep nebo elektronická vinotéka.Autor: Global Wines

Říká se, že červené víno má mít pokojovou teplotu. Jste si tím však jisti? Podívejte se doma na teploměr? Dvacet stupňů? To asi ne.

Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve, jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné provést dekantaci, u velkých těžkých vín dekantujte až několik hodin předem.

Bílá a růžová vína – ideálně ještě o něco chladnější

Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladicím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, doporučujeme také zvážit jejich dekantaci. Víno se pak rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně.

Šumivá vína

Šumivá vína by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladicí nádobě s ledem a vodou či obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C. Dekantace se až na výjimečné případy u těchto vín neprovádí. Šumivé víno se poté pije z úzkých protáhlých sklenek, tak zvaných fléten, kde víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C.

Fortifikovaná červená a bílá vína

Fortifikovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během, nebo po kvašení přidává alkohol. Mezi jejich nejznámější zástupce patří portské a sherry. „Bíla vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vytažení z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C, starší červená vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě. Dekantace se u těchto vín většinou neprovádí, výjimkou je ročníkové Vintage Port. Toto víno je vhodné vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením je třeba, aby byla láhev v klidu. Při otevírání Vintage Port se ve vybraných restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi,“ uzavírá zajímavostí Filip Jantač z Global Wines.


Pár tipů na dobrá vína

Víno Autor: Global Wines Autor: Global Wines

Lanson Rosé Label Brut – Šampaňské světle lososové barvy s růžovými okraji se vyznačuje jemnou, ušlechtilou chutí s dlouhým závěrem. Delikátní je rovněž svěží vůně, která je podpořena tóny červeného ovoce, zejména granátových jablek a růží. K dostání v obchodní síti nebo na www.global-wines.cz za 865 Kč.



Foto: Habánské sklepy Autor: Oficiální zdroj Foto: Habánské sklepyAutor: Oficiální zdroj

Muškát moravský z Habánských sklepů měl velký úspěch při své premiéře mezi svatomartinskými víny v roce 2012 a hned se stal velmi oblíbeným vínem. Jemně aromatické, čistě muškátové tóny této odrůdy vyzývají i letos k ochutnání. Cena: 89 Kč.




Víno Autor: Global Wines Autor: Global Wines

Légende Médoc Rouge, Domaines Barons de Rothschild Lafite – odrůda Cuvée, směs vína Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc.

Víno zrající 3-9 měsíců v dřevěných sudech. Má jemnou, aromatickou vůni s tóny ostružin, černého rybízu, koření, toastů a uzeného masa. Chuť je plná a bohatá s ovocnou sladkostí a výraznými tříslovinami, se svěžím a kořenitým závěrem. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na global-wines.cz za 499 Kč.