Pokud si chcete vychutnat víno v té nejlepší formě, je nezbytné dbát na jeho správné podávání. „Většina vín vyžaduje jistý stupeň předchlazení a některá doporučuji před konzumací provzdušnit dekantací, aby při pití byly dobře patrné specifické vlastnosti vína. Obecně počítejte také s tím, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2 °C,“ upozorňuje Filip Jantač z Global Wines.

Červená vína – i o jejich teplotu je třeba pečovat

Říká se, že červené víno má mít pokojovou teplotu. Jste si tím však jisti? Podívejte se doma na teploměr? Dvacet stupňů? To asi ne.

Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve, jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné provést dekantaci, u velkých těžkých vín dekantujte až několik hodin předem.

Bílá a růžová vína – ideálně ještě o něco chladnější

Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladicím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, doporučujeme také zvážit jejich dekantaci. Víno se pak rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně.

Šumivá vína

Šumivá vína by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladicí nádobě s ledem a vodou či obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C. Dekantace se až na výjimečné případy u těchto vín neprovádí. Šumivé víno se poté pije z úzkých protáhlých sklenek, tak zvaných fléten, kde víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C.

Fortifikovaná červená a bílá vína

Fortifikovaná vína jsou taková, do kterých se buď před, během, nebo po kvašení přidává alkohol. Mezi jejich nejznámější zástupce patří portské a sherry. „Bíla vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vytažení z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C, starší červená vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě. Dekantace se u těchto vín většinou neprovádí, výjimkou je ročníkové Vintage Port. Toto víno je vhodné vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením je třeba, aby byla láhev v klidu. Při otevírání Vintage Port se ve vybraných restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi,“ uzavírá zajímavostí Filip Jantač z Global Wines.

Pár tipů na dobrá vína

Lanson Rosé Label Brut – Šampaňské světle lososové barvy s růžovými okraji se vyznačuje jemnou, ušlechtilou chutí s dlouhým závěrem. Delikátní je rovněž svěží vůně, která je podpořena tóny červeného ovoce, zejména granátových jablek a růží. K dostání v obchodní síti nebo na www.global-wines.cz za 865 Kč.



Muškát moravský z Habánských sklepů měl velký úspěch při své premiéře mezi svatomartinskými víny v roce 2012 a hned se stal velmi oblíbeným vínem. Jemně aromatické, čistě muškátové tóny této odrůdy vyzývají i letos k ochutnání. Cena: 89 Kč.




Légende Médoc Rouge, Domaines Barons de Rothschild Lafite – odrůda Cuvée, směs vína Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc.

Víno zrající 3-9 měsíců v dřevěných sudech. Má jemnou, aromatickou vůni s tóny ostružin, černého rybízu, koření, toastů a uzeného masa. Chuť je plná a bohatá s ovocnou sladkostí a výraznými tříslovinami, se svěžím a kořenitým závěrem. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na global-wines.cz za 499 Kč.