V devadesátých letech minulého století byl koncept jasný – barvy. Barvy výrazné, syté, jiskřivé, až oči přecházely. Oranžové dlaždice doplněné zelenými listelami. V luxusních koupelnách vládly dražší antické a květinové vzory a napodobeniny žuly.

Když jsme se dostali do nového století, dostali jsme najednou chuť být přírodní. Imitace dřevěných prken, bambusu a jemných květin se dostávala nejen do chodeb, ale i do koupelen. Podobně se měnil i vkus v sanitě – od klasických oválných jsme se dostali k tvarům, o které bychom se mohli pořezat. Bohužel funkce leckdy byla designem potlačena (dnes už si lidé uvědomují, že umyvadlo má být hlubší, aby voda necákala ven).

A dnes?

Co je moderního dnes? Zdá se, že designéři pochopili, že v jednoduchosti je krása a doplněk je to, co dělá prostor zajímavým. Takže jde spíš o umírněné barvy, dlaždice i tvary. Pojďme se podívat na nejnovější sanitu, která je nyní na trhu.

Umyvadla Ravak Natural z litého mramoru jsou určena k položení na desku či k instalaci přímo na zeď. Jejich příjemně vysoký lem udrží vodu tam, kde má zůstat, a podélná orientace umyvadla vychází vstříc přirozenému pohybu rukou i prostoru koupelny. Vyrábějí se v šířce 50 nebo 80 cm a nabízejí i variantu určenou pro dva v šířce 120 cm. Model Natural Duo postrádá obvyklé dělení na dvě mycí plochy, čímž vznikl extra velký vnitřní prostor i potřebná odkládací plocha. Provedení bez přepadu vychází vstříc esteticky čistému vyznění, vnitřní plochy neruší žádné otvory navíc. Cena od 4 990 Kč podle velikosti.


Smaltové vany neumřely. Naopak. Vracejí se do módy a jsou z nich mistrovské kusy. Jako třeba BetteBicolour. Jsou to samostatně stojící vany ze smaltované titanové oceli, ovšem ve zvláštním dvoubarevném provedení. Barevná hra smaltu probíhá na horní hraně tělesa vany, a naznačuje tak šev, který se tam ovšem vůbec nenachází. Kdokoliv přejede po této linii prstem, aby našel hranu, hledá marně. Jde o barevný přechod, žádný hmatatelný spoj.

A to není všechno. Bette nabízí dokonce vany v lesklé a matné černé barvě. To nenajdete všude.


Součástí sociálního zařízení jsou samozřejmě i toalety. Tady jasně vítězí jednoduché tvary a nadčasová elegance. Doby antických nohou jsou už naštěstí pryč. A i do toalet se dostávají supermoderní technologie. Jako příklad si vezměme sprchovou toaletu GROHE Sensia Arena. Její dvě sprchová ramena – pro hlavní a dámskou sprchu – dodávají proud vody, který lze měnit různými způsoby. Lze měnit intenzitu a teplotu proudu vody, polohu ramena a lze nastavit i masážní proud. Toaleta je navíc vybavena vysoušečem, který se po dokončení očistného rituálu postará o šetrné vysušení. To ale není všechno. Toaletu lze ovládat mnoha různými způsoby, avšak za zmínku stojí především mobilní aplikace, která umožňuje nastavení a uložení individuálních uživatelských profilů. To uživateli umožňuje před každým použitím vyvolat své osobní nastavení režimu proudu, tlaku vody a její teploty. Další možností je dálkový ovladač, který je možné připevnit například na stěnu vedle toalety. Posledním způsobem je ovládací panel na boku záchodové mísy, jenž umožňuje snadné nastavení režimu proudu a jeho intenzity pomocí příslušných tlačítek.

Sprchová toaleta této řady navíc obsahuje snímač, který rozpozná váš příchod a automaticky zvedne víko toalety. Pro příjemné použití v noci je součástí také decentní osvětlení, které se rozsvítí okamžitě po otevření víka. Osvětlení je možné nechat v provozu celou noc, abyste nemuseli tápat ve tmě. Komfort uživatele dále zvyšuje integrovaný systém potlačování zápachu, který eliminuje nepříjemný odér dvěma způsoby – speciálním vzduchovým štítem uvnitř mísy a aktivním uhlíkovým filtrem.


Dalším synonymem, které se v současnosti používá na všech frontách ve spojitosti s koupelnami, je odolnost. Spousta lidí už nechce řešit, jestli každá kapička kolem umyvadla způsobí nabobtnání. Jestli se sklo nerozbije, jestli na všem nebudou vidět fleky. Všechno tohle řeší moderní materiály, jako je tvrzený kámen. Ten se pak může aplikovat vlastně všude, kde je zapotřebí snadná údržba. Tvrzený kámen Technistone je vysoce kvalitní materiál, který je z více než 90 % tvořen křemenem a žulou. Ty jsou dále doplněny barevnými pigmenty, případně zrcadlovými a skleněnými střepy pro efekt odlesků a spojeny kvalitní pryskyřicí. Na rozdíl od přírodního kamene, akrylátu nebo dřeva disponuje tvrzený kámen Technistone mnohem vyšší tvrdostí i odolností proti poškrábání, pořezání, úderům a zatížení. Stejně tak je odolný vůči obvyklým teplotám při vaření nebo působení kyselin běžně se vyskytujících v domácnostech (např. kyselina citronová nebo ocet). Předností leštěné povrchové úpravy je nízká pórovitost a nasákavost (oproti žule či mramoru), a tak díky vlastnostem srovnatelným s povrchem skla neabsorbuje tekutiny, všechny plochy lze snadno udržet hygienicky čisté a zdravotně nezávadné. Desky pod umyvadly, obložení van i speciální tvary, které lze vyrobit na míru, jsou hlavní výhodou tohoto moderního materiálu.