Nebuďte na to sami

Řešením může být najmout profesionální výpomoc, ovšem úklid lze zvládnout i mnohem levněji – pomoc máte totiž přímo doma! Nebojte se zapojit celou rodinu, i mladší děti už mohou mít své úkoly, například uklízet si rozházené hračky v pokoji. S teenagery můžete plánovat úklid prostřednictvím mobilních aplikací (např. Vedení domácnosti), bude to pro ně atraktivnější, navíc se nebudou moct vymlouvat, že zapomněli – s mobilem jsou přece prakticky srostlí.

Pořiďte si tyčový vysavač

Situace, kdy je potřeba vysát tu pár drobků, tu vysypaný písek z bot, se vyskytují denně. Ale málokdy se nám chce vytahovat těžký vysavač. Tyčové vysavače jsou rychle po ruce, bez šňůry dosáhnou kamkoliv a je s nimi snadná manipulace, takže budete mít domácnost stále jako ze škatulky. Tyčových vysavačů existuje spousta typů, skutečnou hvězdou v téhle kategorii je novinka Dyson V15 Detect. Kromě snadné manipulace a atraktivního designu nabízí sací výkon 230 air wattů po dobu až 60 minut. Využívá laserovou technologii, která odhalí i mikroskopický prach, a dokonce ukáže na displeji, kolik částic právě vysává a jak velké jsou! Snadno s ním vyčistíte nejen podlahu, ale taky čalouněný nábytek, žaluzie, matrace – stačí jen použít správný nástavec, přičemž výměna je jednoduchá a praktická.

Nedělejte z bytu skladiště

Čím víc věcí budete doma mít, tím víc budete muset uklízet, utírat prach, a přesto bude vaše domácnost působit neuklizeně. Nepoužívané věci můžete prodat nebo darovat, rozbité, které se doma hromadí, „až bude mít někdo čas se na ně podívat“, dejte radši do kontejnerů nebo sběrného dvora. Před nákupem nových vždy raději dvakrát přemýšlejte, jestli je opravdu využijete. Drobnosti, které máte rádi, ale na něž se rád chytá prach, můžete umístit do zasklených vitrín, ušetříte si při úklidu spoustu času a výsledný dojem bude působit úpravněji.

Pořiďte si vhodný úložný systém

Aby pokoje nepřipomínaly skládku odložených předmětů, dejte každé věci své místo. Na drobnosti si můžete pořídit třeba pěknou misku (a jednou týdně věci z ní uložit na své místo), na hračky praktické krabice, na oblečení němé sluhy. Prostor bude rázem uklizený, a to s minimální námahou.

Neberte úklid jako nepříjemnou povinnost

Vzhledem k tomu, že se bez úklidu neobejdeme, je škoda kazit si den představou, jak otravná činnost to je. Berte ho proto například jako rituál, který našim životům dává určitý řád, zpříjemněte si ho oblíbenou hudbou nebo zajímavým podcastem. Malé děti mohou úklid pojmout jako hru či soutěž. Psychologové ostatně tvrdí, že úklid je určitá terapie, při které uklízíme nejen věci, ale i myšlenky. A uklizené prostředí přináší do našeho života harmonii a pozitivně ovlivňuje psychiku, zatímco nepořádek dělá pravý opak. Pokud se uklízení tedy nezvrhne do obsese, může být i uklidňující, psychice prospívající činností.

Zdroje: materiály firmy Dyson