Jak bojovat proti slimákům na zahradě?

Pokud začínáte s bojem proti slimákům až v průběhu června, kdy vám začínají ožírat první listy na rostlinách, je pozdě. S bojem proti nim je třeba začít mnohem dříve. Slimáci se postupně líhnou zjara spolu s oteplujícím se počasím. A v květnu se už mohou i pářit. Věděli jste, že s trochou štěstí vás mohou během jedné sezony navštívit až dvě generace? Tyto škůdce je třeba odhalit včas, ideálně před tím, než nakladou další vajíčka.

Zamyslete se při jarní údržbě zahrady

S bojem proti slimákům začněte již při jarní údržbě zahrady. Zatímco někdo chce mít zahradu čistou (bez listí, mulče, kamenů a kompostu, kam se slimáci rádi ukrývají), jiní zahrádkáři tyhle kousky přírody povalující se volně po zahradě milují. Můžete doufat, že se slimáci skryjí jen tam a na vaši zeleninu a další rostliny už nepůjdou. Jistotu ale nemáte – naopak máte jistotu, že po dešti jich bude plný trávník. A co víc, tyhle „kupičky“ přírodnin slouží jako skrýš pro mnohé další živočichy – ježky, užovky a další.

Se slimáky můžete bojovat tak, že zahradu vyčistíte a dobře naplánujete. Do obruby záhonů dejte rostliny, které slimáky odpudí – levandule, kopr, tymián a šalvěj mohou zabrat. Někteří slimáci se však nezaleknou a „sežerou“ i aromatické rostliny, které by je měly odradit.

Další možností je staré dobré sbírání – nejlépe se slimáci sbírají večer po dešti, do kýble. Ten je třeba vynést daleko od domu, 50 metrů za noc pro ně není problém. Proto by vás mohlo překvapit, že se k vám všichni vrátí. Rychlou smrt jim pak zaručí spaření horkou vodou.

U pesticidů si dejte pozor, nejen že zahubí slimáky, ale budou nebezpečné i pro vaše mazlíčky. Bezpečné jsou granule na bázi fosforečnanu železitého. Nerozmočí se v dešti a slimáky zahubí.

Zdroj: ireceptar.cz