Vybereme takové firmy, které nepatří k hyperobchodům, mega dealerům a globálním firmám. Vezmeme ty, které patří k tradičním firmám, vlajkovým lodím, typickým představitelům, ale neprodávají věci po milionech. I když některé z nich se staly legendami.

Od baráků a bytů

Co je typické pro sever? Domy barevné a jednoduché. Bílá barva v interiérech. Pastelové barvy jako doplněk. Tapety s výraznými vzory. Sauna v bytě. Minimalismus. Žádné velké skříně, žádné lapače prachu. Čistota a účelnost.

Tak se podívejte například na tenhle projekt bytového domu Konepaja ve Finsku. Tohle je typický představitel bytového severského domu. Jde sice o přestavbu z průmyslových objektů, ale je to tu hrdě přiznáno lícovými cihlami. Ale pak tu máme výrazné prvky severského typického stylu – barevnost, zasklené balkony. Zároveň jde o energeticky velmi úsporné stavby.

ČTĚTE TAKÉ: Inspirace ze Skandinávie: 30 moderních ložnic

Pojďme ale do interiérů. Pozveme vás do jiného projektu té samé firmy YIT, která postavila speciální bytový dům Kokkolan, který je určený pro různé věkové a sociální vrstvy. Najdeme tu například byty pro singles, byty pro důchodce. Každý z nich má svou vlastní filosofii. Ale mají společné typické severské znaky, které jsme vyjmenovali nahoře. Všimněte si, jak si designéři hrají s bílou barvou a jednoduchými tvary a doplňují je výraznými ornamenty, jako jsou tapety, obložení u kuchyňské linky apod.

Jelikož firma YIT pracuje i v Česku, tak vám nabídneme i pohled na stavby české. Například KOTI Hájek v Modřanech, tedy na dům, který je výrazně inspirován Konepajou (jen se podívejte na ty zasklené balkony). Interiéry nabídneme například z rezidenčního bydlení KOTI Troja a jejich vzorového bytu. Tady se české ruce nezapřou – jednoduchá bílá je výrazně prolomena pastelovými barvami a tmavší podlahou, ale stále je to ten severský styl.

Čím si byt vybavit?

Když už byt máte, chcete si ho asi vybavit. Originál severské věci byste měli hledat opět ve Finsku, Švédsku nebo Norsku, Dánsko je již výrazněji ovlivněno Německem a vůbec jihem. Ale i tady najdete zajímavé kusy. Ale upozorníme na několik zásadních kusů severského designu. Třeba na firmu Marimekko, která prorazila po válce svými výraznými vzory a pastelovými barvami. Pokud budete chtít opravu originální tapetu ze severu, nic typičtějšího nemůžete najít.

Nebo sedací nábytek. To je kapitola sama pro sebe. Severské země vyprodukovaly ohromné množství špičkových designérů, kteří se zapsali do historie. Připomeňme například Ball Chair od Eero Aarnio (o legendách v sedacím nábytku jsme měli zvláštní článek). Ale nesmíme zapomenout na Alvara Aalta a jeho Armchair 44m, Arneho Jacobsena a jeho The Egg…

Ale pojďme dál. Alvar Aalto se zapsal do historie nejen svým sedacím nábytkem, ale také vázou Savoy, která je inspirací už od šedesátých let. Jednoduchost v celkem složitém tvaru dodnes fascinuje a patří k nejlépe prodávaným dílům firmy Designor, která k nám severské výrobky dováží.

Jako perličku si necháváme skláře a vysokoškolského profesora Oivu Toikku, který již čtyřicet let vytváří ručně skleněné ptáčky. Co kus, to originál. Patří neodmyslitelně k produktům severského designu a mít Birds by Toikka patří prostě k tradici.

To nejlepší z audia i videa

Severské země mají několik firem, které se zabývají výrobou špičkových audio nebo video souprav. Tou nejznámější je jednoznačně Bang & Olufsen. Jde o špičku jak v designu, tak i v technologii.

Poslední peckou v nabídce firmy jsou reproduktory Play. Ploché velké kruhy v sobě ukrývají celý systém menších reproduktorů a wi-fi příjem. Takže se můžete mobilem nebo iPadem na ně napojit a pouštět si na dálku hudbu. Design zaručuje, že reproduktor může stát jako solitér na dřevěných nohách v interiéru, nebo viset na zdi, aniž by kdokoli odhalil, že jde o reproduktory.