První případ se týká toho, když koupíte byt ještě v roce 2011, ale dostaví se až v roce 2012, anebo naopak pokud koupíte v roce 2012 byt dokončený v roce 2011? Jinými slovy jaké nemovitosti přesně budou kvůli vyšší sazbě dražší?

Pro výši DPH je směrodatné datum uskutečnění zdanitelného plnění; pokud je již zaplacen v roce 2011, ale dostaví se v roce 2012, platí se stále nižší sazba daně. Pokud koupíte v roce 2012 novostavbu bytu, která byla dokončena v roce 2011 a dříve, platí se již zvýšená sazba DPH. Obecně je směrodatné datum skutečného zdanitelného plnění, tj. pokud dojde k zaplacení (nebo předání nemovitosti) v roce 2011, platí se 10 %, pokud v roce 2012, platí se 14 %. Pokud zaplatíte část kupní ceny v r. 2011 a část v r. 2012, budete platit nižší z částky zaplacené v roce 2011 a vyšší z částky zaplacené v roce 2012.

Dalším častým dotazem je, zda mají developeři možnost nějak tento rozdíl kompenzovat? Jak výrazný bude rozdíl v ceně novostaveb? Jak se připravují developeři na dvojité zvýšení DPH za sebou?

Na toto zvýšení se, podle našich informací, developeři dlouhodobě připravují a zvýšení cen o 4 % od 1.1.2012 si za současné situace na trhu mohou dovolit jen u opravdu mimořádně atraktivních projektů, o které je velký zájem. Naopak u méně atraktivních projektů rozhodně nepředpokládáme, že by došlo k navýšení cen, a spíše než navyšování cen očekáváme další akční nabídky, aby se byty prodaly.

No a jaký je celkový výhled trhu s bydlením pro rok 2012?

Realitní kanceláře nevidí vývoj v příštím roce černě. Jejich čísla ukazují, že i přes nižší prodejní ceny prodeje stále rostou a o kvalitní bydlení je trvalý zájem. S výjimkou stavebních pozemků očekávají, že pokles cen nemovitostí sice bude ještě pokračovat, ale v atraktivních lokalitách, jako jsou centra měst, nemusí být pokles až tak významný, naopak v méně atraktivních lokalitách, jako jsou třeba velká panelová sídliště, rozhodně ještě takový prostor vidí.

Zdroj: Remax