Styl art deco vyzdvihuje krásu období 20. a 30. let minulého století. Vznikl po první světové válce jakožto atraktivní styl pro začátek nové éry vzrušení a optimismu v poválečné Evropě a Americe. Tento styl se vyznačuje především svou ornamentální sofistikovaností, elegancí a z pohledu interiérového zařízení především extrémní lesklostí povrchů.

Jaké jsou charakteristické prvky pro art deco

Pro styl art deco jsou typické bohaté a syté barvy. Vytvořte podklad z kombinace bílé a černé barvy a doplňte je výraznými akcenty. Ty mohou být v sytých odstínech barev, jako je fialová, modrá, zelená i žlutá. A nezapomeňte na lesklé zlaté i stříbrné detaily.

Stejně tak zakomponujte do svého art deco interiéru geometrické vzory. Ty můžete použít na umělecká díla, tapety, koberce, nábytek a další dekorace. Mezi nejoblíbenější geometrické vzory patří klikatý chevron, trojúhelníky či kosočtverce, tvar diamantu a paprsky.

Dalším důležitým prvkem stylu art deco jsou zrcadla. A nenajdete je jen na zdech nebo na skříních. Krásně vypadá také zrcadlový barový stolek nebo menší zrcadla poskládaná vedle sebe na zdi.

Mezi materiály vhodnými ve stylu art deco najdete nejčastěji luxusní a výrazné materiály, jako je exotické dřevo, mramor, chromované povrchy, drahé kameny i luxusní čalounění ze sametu, saténu i vzácných kožešin. Art deco také rozhodně nepatří mezi minimalistické styly a zdobení se nemusíte bát. Pro modernější nádech to ale nepřehánějte. Samotný nábytek poslouží díky krásným materiálům jako dekorace.

Podlaha ve stylu art deco

Typické jsou mramorové podlahy. Dostupnější a pohodlnější volbou je však koberec s vysokým vlasem, který bude položen na části podlahy. S dřevěnou podlahou ve vysokém lesku či s dlažbou s abstraktními kompozicemi také neuděláte chybu. Prvorepublikovou atmosféru navodíte i černobílou dlažbou ve tvaru čtverců nebo jiného geometrického vzoru.

Osvětlení art deco

Lustry, stojací lampy i malé nástěnné lucerny. To vše patří k tomuto stylu. Velmi oblíbená jsou kovová svítidla a stínítka s mozaikou. Nejoblíbenějším motivem mozaiky jsou vzory geometrických květin.

Zdroj: ireceptar.cz, westwing.cz