Řezání stromů je nutné. Díky pravidelnému prořezu stromy dobře rostou a více plodí. Celý strom působí mladší, tvarovanější a odstraníte tak i vady, z kterých by se mohla vyklubat nějaká nemoc.

Prořezávání není žádná velká věda

Nejlepší čas je v únoru a březnu, v té době jsou stromy ve vegetačním klidu. Zvolte dny, kdy je mírné počasí, ať vám nezamrznou rány. Řez provádíme za větevním límečkem odshora šikmo dolů. Poté ošetřete místa balzámem na rány, ať strom nenapadne nějaká choroba.

Pokud máte okrasné keře, prořežte je ještě intenzivněji. Jejich čas přichází ale až v květnu.

Zdroj: Youtube

Pár nezbytných rad

Hned jak stromy zasadíte, prořežte je. Pokud sázíte na podzim, prořežte je až na jaře. Tento první řez je nezbytný proto, aby rostlina prosperovala.

Od druhého roku rostliny můžete začít formovat její korunu. O čtvrtinu délky zkraťte boční výhonky, odstraňte druhý vytvořený středový výhonek a strmě rostoucí výhonky. Hlavní výhonek zastřihněte o šířku ruky výše než boční výhonky. Odstraňte výhonky, které rostou dovnitř.

Na podzim můžete provést prosvětlovací nebo omlazování řez. Jakmile shodí listy a přijde slunečný mrazivý den, přišel váš čas. Odstraňte mrtvé, nemocné nebo poškozené dřevo. Také větve, které jsou u sebe velmi natěsno, kříží se nebo se nějak třou.

Zdroj: https://dumazahrada.cz