Tmavé kruhy pod očima nejčastěji vznikají v momentě, kdy tělo nemá dostatek vlhkosti nebo kyslíku. Pod očima je kůže velmi tenká, namísto tuku zde najdeme především krevní cévy, které v případě nedostatku kyslíku nebo tekutin ihned reagují. Výsledkem jsou nahnědlé nebo namodralé stíny pod očima.

Obličejová gymnastika proti kruhům pod očima:

Zdroj: Youtube

Genetiku neovlivníte, ale mnoho vnějších faktorů ano

Pokud s kruhy pod očima bojujete často, je dost možné, že za nimi nestojí ani tak vnější faktory jako prostá genetika. Právě tenká kůže kolem očí je totiž zčásti dědičná. Může se tak stát, že vaše rodina se s kruhy pod očima potýká častěji a nic s tím nenaděláte.

Dobrou zprávou ale je, že kruhy vznikají velmi často kvůli vnějším faktorům, které vy sami můžete ovlivnit. Předně jde o nedostatek spánku, nedostatečný přísun vody nebo vitaminů nebo konzumaci špatné stravy. Na vině může být také zvýšený stres. Kruhy pod očima tak možná kvůli genům nezmizí úplně, můžete je však výrazně eliminovat zdravým životním stylem.

Spěte dlouze a kvalitně!

Úplně základním pravidlem je kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. Někomu stačí šest hodin, pro jiné spáče je ideální osm hodin. Nejde však jen o délku spánku. Podle některých odborníků může tvoření tmavých kruhů pod očima zmírnit, pokud budete spát na zádech s mírně zvednutou hlavou.

Pijte vodu a nepijte rum

Kruhy pod očima jsou tělesným projevem. Logicky je tak ovlivňuje to, co tělu dodáváme za látky. Pokud jde o tekutiny, obecně se doporučuje pít hodně vody. Ta totiž předchází vysušení pokožky, která je častou příčinou vzniku kruhů.

Na druhou stranu je dobré se některých tekutin vyvarovat. Jde zejména o kofein, zvláště pak o kávu, která může vaše tělo dehydratovat. Podobně je to i s alkoholem, ten vedle dehydratace těla může mít negativní vliv na kvalitu vašeho spánku.

Nezapomínejte na vitaminy!

Vedle tekutin je dobré dbát na přísun dostatku kvalitních živin. Jezte potraviny s vitaminem K nebo vitaminem C. Pokud přesto cítíte, že jich nemáte dostatek, můžete je suplovat různými doplňky stravy s vyšším obsahem těchto vitaminu.

Další variantou je používání krémů bohatých na tyto vitaminy. Ty pravidelně aplikujte v okolí očí. Ještě větší klasikou pak jsou pověstné plátky okurky. Ty mají vysoký hydratační účinek a jsou bohaté na vitaminy.

Bez cigaret nejsou kruhy

Může to znít jako klišé, ale skutečně je to tak. Vedle správné životosprávy má na kruhy pod očima vliv kouření. Jak kouření cigaret, tak pasivní vdechování negativně ovlivňuje vznik kruhů pod očima.

Tvorbu kruhů také podporuje vyšší hladina stresu. Stres v našem těle totiž dává zelenou kortizolu, který přispívá k zadržování vody. To vede k tlaku v cévách, které pod tenkou podoční kůží více prosvítají.

Zdroje: notino.cz, nivea.cz