Každý, kdo má zahradu nebo pěstuje rostliny doma, se nepochybně setkal s nepříjemnými mšicemi. Mšice mohou napáchat značné škody. Ale nemusíte hned sahat po chemických pesticidech, které mohou poničit rostliny a ekosystém na vaší zahradě. Existuje spousta přírodních postřiků, které mohou mšice efektivně odstrašit. A co je nejlepší? Většinu z nich si můžete vyrobit přímo doma z běžně dostupných surovin.

Jak vyrobit domácí postřik ze surovin, co máte doma? Podívejte se na přehledné video:

Zdroj: Youtube

Přírodní postřiky na mšice

Vyrobte si třeba postřik z mléka. Je to jednoduché - stačí smíchat díl polotučného mléka a díl vody. Postřik pak naneseme na rostliny. Po dni se podíváme, jak naše domácí řešení funguje. Dalším zajímavým nápadem je česneková voda. Stačí několik stroužků česneku rozmačkat do sklenice s vodou, vše důkladně promíchat a pak směs otestovat na rostlinách.

Přírodní bylinné nálevy nebo výluhy jsou další skvělou alternativou. Například kopřivový výluh je známým a osvědčeným řešením. Ale možnosti jsou téměř nekonečné s mnoha dalšími bylinami, které můžete použít. Zkuste třeba tabákový nálev - stačí zalít malé množství tabáku vroucí vodou, nechat vychladnout a poté aplikovat přes cedník rozprašovačem na rostliny postižené mšicemi. A co takhle rajčatový nálev? Stačí nasekat rajčatové listy a nechat je přes noc namočené ve studené vodě.

A věděli jste, že mšice se stravují opravdu podivně?

A ačkoli proti nim většinou spíš bojujeme, jsou mšice opravdu fascinující tvorové. Ukázkovým příkladem je jejich způsob stravování. Jídlem číslo jedna je pro ně šťáva z rostlin, kterou nasávají prorážením buněk rostliny. Ale jelikož je tato šťáva převážně tvořena cukry, mšice musí konzumovat velké množství, aby pokryly své nutriční požadavky na proteiny. Zbytečné cukry pak vylučují ve formě sladkých kapiček zvaných medovice. Takže pokud máte rostlinu doslova obalenou v lepkavých výměšcích, mohou za tím být právě mšice​.

Že se u vás usídlily mšice, poznáte i jinak, mají totiž jakési ochránce - cukromilné mravence. Tito mravenci se starají o své adoptované mšice, přenášejí je z rostliny na rostlinu a "dojí" je na medovici. Výměnou za sladké mlsání jim poskytují ochranu před predátory a parazity. Někteří mravenci dokonce nechávají přezimovat mšice v jejich mraveništi, aby je udrželi v bezpečí až do jara.

Zdroje: australseedlings.com.au, theprairiehomestead.com, thoughtco.com