Obaleč jablečný je drobný šedohnědý motýlek, jehož přední křídla mají tmavě hnědé skvrny a zlatavý okraj, zadní křídla jsou lemována drobnými štětinkami. Motýlci létají za soumraku, takže si jich běžně nevšimnete, a sami také žádné škody nepůsobí, ničivé jsou jejich larvy. Pokud chcete sklízet zdravá jablka, je nezbytné se tohoto škůdce zbavit.

K životu potřebují teplo

Dospělí motýlci se líhnou koncem dubna a začínají se pářit, na tento akt ovšem potřebují, aby teplota před západem slunce dosahovala minimálně 17 °C. Samičky potom nakladou až 100 oplozených vajíček na listy nebo malé plody. Z vajíček se zhruba za 14 dní vylíhnou bílé, později narůžovělé larvy s hnědou hlavou. Larvy se zavrtávají do ovoce, kde si hloubí chodbičky.

Zhruba za měsíc se housenky z červivého plodu spustí na vlákénku na kůru kmene nebo na zem pod strom, kde se zakuklí. Housenky vylíhnuté v srpnu až říjnu na podzim místo zakuklení přecházejí do tzv. diapauzy, což je stav, při kterém dochází ke zpomalení životních procesů. V diapauze přezimují, ukryté v kůře stromů nebo v půdě pod stromem, a zakuklí se až na jaře.

Larva obaleče za svůj život zvládne poškodit 2–3 plody. Napadené mladší plody opadávají, starší dozrávají poškozené. Ovoce napadené obalečem je navíc náchylné k monilióze, tedy známé hnědé hnilobě, na které jsou soustředné kruhy bělavých plodnic parazitických hub. Takto napadená jsou často právě jablka.

Co na obaleče jablečného platí

Předtím, než se uchýlíte k chemii, můžete vyzkoušet osvědčené ekologické způsoby. Na housenky lze využít parazitické hlístice Nemapom, které se aplikují právě teď na podzim, nejlépe večer, za vlhkého počasí při teplotě 8–10°. Na housenky obaleče působí také biologický insekticid Lepinox Plus.

V časném jaře je také vhodné seškrábat opatrně z kmenů uvolněnou suchou kůru, aby škůdce nemohl přezimovat. Můžete také použít lepicí pásy na kmeny stromů, aby se housenky, které přezimovaly v zemi pod stromem, nedostaly k plodům.

Pokud chcete použít chemii, tak nejlépe na začátku června lze aplikovat insekticidy Mospilan nebo Karate Zeon, které likvidují jak housenky, tak dospělé obaleče. Postřik se musí po dvou týdnech opakovat.

Rozvoji obaleče jablečného také zabráníte sběrem spadaného listí a jablek, kdy draví ptáci a hmyz budou moci na zemi lépe vyhledat a zkonzumovat zbylé housenky. Napadená jablka, ve kterých jsou vidět malé otvory někdy obklopené hnědou hmotou (trus obaleče), utrhněte už na stromě a poté zlikvidujte. Vhodné je také podporovat přirozené nepřátele obalečů – takže ze své zahrady nevyhánějte pavouky, škvory nebo přezimující ptáky.

Zdroje: pasti.cz/blog, zahrada-centrum.cz/články