Příprava povrchu

„Pokud je dřevo zašedlé, existují dvě možnosti, jak se zbavit šrámů času. Jedna z nich je čistič na dřevo, druhá pak zbroušení dřeva," říká Monika Linghartová, odbornice z oddělení laků v projektových marketech Hornbach. Čistič na dřevo se nanese štětcem a po dobu přibližně jedné hodiny se nechá působit. Dřevo ho vsákne, čímž se obnoví kresba dřeva. V případě, že místy zůstaly šedé fleky, nátěr se opakuje. Pokud je vše v pořádku, opláchne se dřevo vodou. Není žádný problém tak učinit pomocí zahradní hadice nebo vysokotlakého čističe. Před dalším postupem se nechá nábytek uschnout ve stínu.

TIP: Čistič na dřevo a WPC nejen důkladně vyčistí všechny dřevěné povrchy s velkým účinkem, ale zároveň i odpuzuje nečistoty. Hutná struktura přípravku zaručuje po smíchání s vodou dostatečné pěnění i při použití malého množství. S přehledem odstraní mechy, původní olejové nátěry i zašedlý nádech dřeva. Výrobek lze použít jak na zahradní nábytek, tak například na terasu.

Zašedlý vzhled dřeva se dá odstranit také zbroušením. „Pokud chcete dále pokračovat lazurou, je nezbytné ošetřit dřevo impregnací proti houbám a škůdcům. Pokud máte nábytek v chráněném závětří, stačí natřít hladké povrchy jednou a v řezu dvakrát,“ upřesňuje Monika Linghartová. Je-li nábytek umístěný na jihozápad, je třeba natřít nábytek minimálně třikrát.

Nátěr

„V zásadě jsou tři možnosti ošetření venkovního dřevěného nábytku. Dělí se podle druhu dřeva, tedy na tvrdé, cizokrajné a měkké dřevo, dále podle nutnosti údržby a variant odstínů," radí Monika Linghartová.

Tvrdé dřevo a cizokrajné dřevo

Cizokrajné, exotické dřevo typu teak se doporučuje vždy ošetřit výhradně olejem, z důvodu vysokého obsahu třísloviny. „V případě, že se rozhodnete i přesto tuto dřevinu ošetřit lazurou, dopadne to v drtivé většině popraskáním povrchu a odpadáváním šupin lazury. K tomuto dojde v poměrně krátkém období přibližně 3 měsíců," upozorňuje Monika Linghartová. V případě použití oleje je nutno nábytek ošetřit dvakrát za rok. Poprvé před sezonou a podruhé na konci sezony, jinak dojde k zašednutí. Olej je vhodnější použít i na tvrdé české dřevo, nicméně buk je možné i lakovat a dub lze natřít podlahovým lakem.

Měkké dřevo

Tenkovrstvá lazura je nejlepší ochranná vrstva pro měkké dřevo (například smrk, borovice nebo modřín). Silnovrstvá lazura se nedoporučuje, například u židlí dochází při vstávání k pocitu přilepení. „Pokud chcete svůj nábytek odlišit barevným odstínem, není to žádný problém. Postupuje se ovšem jinak. Nejdříve se dřevo namoří barevným mořidlem do požadované barvy a po zaschnutí se natře vrchním lakem. Tím se docílí ochranné vrstvy až na dobu sedmi let," říká Monika Linghartová z Hornbachu.

Pamatujte, že lazury lze používat pouze pro masivní dřevo. Lazuru nelze použít na dýhu, protože nemá dostatečnou hloubku pro prolnutí do dřeva a dojde k jejímu znehodnocení.

Renovace dřevěného zahradního nábytku krok za krokem:

  • Nejdříve zbavíme dřevo zašedlého povlaku pomocí čističe dřeva.
  • Druhá možnost, jak připravit dřevo pro provedení povrchové úpravy, je zbavit se zašedlého povlaku pomocí broušení.
  • Olej nebo lazuru naneseme štětcem na předem připravený povrch. Přebytečný olej setřeme suchým hadříkem. Pokud bychom nesetřeli přebytečný olej, může dojít k tvorbě skvrn.
  • Po prvním natření nám dřevo pustí vlasy. Je nutné tato vlákna strhnout jemným brusným papírem o hrubosti 180. Když tak neučiníme, budou se jednotlivé vlasy trhat a hrozí narušení ochranné lazury.
  • Po úplném zaschnutí nátěr ještě jednou opakujeme. Nyní již bez broušení.