Krásu nového masivního stolu podtrhneme a ochráníme olejovým nátěrem, který zabrání pronikání vody, ale povrch zcela neuzavře, takže dřevo může dýchat, a navíc se zvýrazní jeho kresba. Vybraný odstín je ideální vždy nejprve ve dvou vrstvách vyzkoušet na stejném kusu dřeva, tedy např. na spodní straně stolu.

„Výhodou olejových nátěrů je jejich snadná oprava a údržba. Skvrnu od jídla nebo pití z povrchu lehce odstraníte kuchyňskou houbičkou nebo hadříkem. Když se na vyčištěném místě po zaschnutí objeví světlá skvrna, snadno ji můžete opravit – stačí dané místo znovu přetřít olejem,“ radí Radek Kříž, technicko-obchodní zástupce značky Balakryl.

Pokud je stůl staršího data a nebyl moc udržován, pustíme se do jeho renovace. „Obecně platí, že každý povrch je před nátěrem třeba zbavit všech starých a nesoudržných nátěrů, zdrsnit, očistit a odmastit. Pro odmašťování je dobré použít k tomu určené přípravky, rozhodně ne jar na nádobí s obsahem silikonů,“ vysvětluje Radek Kříž.

Starý lak odstraníme nejlépe bruskou a dočistíme brusným papírem. Po očištění a vyschnutí povrchu se zaměříme na případné praskliny, rýhy a jiné nerovnosti. Ty vyplníme tmelem na dřevo, který lze sehnat i v barevných variantách. Záleží na tom, co se stolem chcete dále podniknout: pokud broušení neodstranilo hluboko zažrané skvrny a nezbude nic jiného, než stůl natřít krycí barvou, můžete použít tmel barevný. V případě, že budete natírat olejem, je lepší sáhnout po tmelu bezbarvém.

Kromě bezbarvé a jednobarevné varianty se nabízí také možnost módní patiny. Postup jsme si přiblížili v jednom z dřívějších článků:

Nehezkou desku dřevěného stolu lze netradičně oživit i mozaikou. Takový stůl bude vynikat zejména na terase či balkoně, zvláště pokud půjdete do výraznějších barev. Veškeré komponenty pro mozaiku seženete ve výtvarných potřebách, využít ale můžete i střípky z rozbitých či řezaných dlaždic, které se k desce stolu dají nalepit lepidlem na obkladačky. Podrobnější návod najdete zde: