Jak klesá venkovní teplota, stoupá naše chuť na vydatná, horká jídla. A sekaná je naprosto ideální pokrm. Dá se konzumovat jako výborný oběd či teplá večeře s bramborem nebo bramborovou kaší, dá se bez problémů ohřát, ale chutná i studená s pečivem a hořčicí jako rychlá přesnídávka. Přinášíme recept na šťavnatou sekanou, která není nijak náročná na přípravu, zato je výborná a spokojenost strávníků je s ní prakticky zaručená.

Sekaná, s kterou se neseknete

Připravte si následující ingredience: 1 kg mletého masa mix, 2 menší cibule, 4 stroužky česneku, 2 vejce, 2 rohlíky, trochu mléka, trochu hladké mouky, sůl, mletý pepř, majoránku a kmín dle chuti, podle potřeby trochu strouhanky.

Postup je následující: rohlíky nakrájejte na kostičky, zalijte trochou mléka a nechte vsáknout. Nasáklé kostičky a maso vložte do mísy a promíchejte. Přidejte nadrobno nakrájenou či nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek a vejce. Osolte a okořeňte podle chuti, promíchejte a zaprašte hladkou moukou. Pokud by byla směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Všechno opět promíchejte.

A nyní nastává důležitá fáze – směs se musí aspoň 5 minut pořádně hníst, a to ručně. Nebojte se s již kompaktní hmotou několikrát „praštit“ o dno misky nebo vál. Směs se tím dokonale spojí a výsledek bude stát opravdu za to.

Nakonec vytvarujte šišku a dejte ji do pekáčku vytřeného olejem. Povrch šišky potřete studenou vodou a dejte ji péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10 minut, aby se povrch zatáhl. Poté teplotu snižte na 150 °C a pečte asi ¾ hodiny, dokud se nevytvoří křupavá kůrka. Podle potřeby občas podlijte.

Zdroj: recepty.cz