Než se pustíte do terénních úprav

V prvé řadě bychom se měli před samotnými stavebními pracemi zastavit a zapřemýšlet nad představou naší budoucí zahrady. Na papír si načrtněte půdorys zahrady s přesnými rozměry a zakreslete všechny úpravy, které na pozemku hodláte realizovat.

Kromě větších terénních úprav vezměte v potaz například také to, jaké rostliny chcete na zahradě pěstovat, jelikož se jejich výběr odvíjí od použitého substrátu, potřeby provzdušnění zeminy a dalších faktorů.

Zvážit byste v této fázi měli také hospodaření s vodou, které může modelace terénu významně ovlivnit – myslete na to, že terén by se měl z hlediska podmáčení základů svažovat směrem od domu, v žádném případě naopak. Vyhnout byste se měli rovněž nejrůznějším terénním prohlubním, ve kterých se v případě silných dešťů či jarního tání bude držet voda.

Stavební firma, nebo úpravy svépomocí?

Při úpravě terénu zahrady často stojíme před otázkou, zda zvolit služby stavební firmy, či se do úprav pustit svépomocí.

První varianta je zpravidla nevyhnutelná zejména v okamžiku, kdy s podobnými úpravami nemáme žádné zkušenosti, případně existuje šance problémů se statikou pozemku či případné sesuvy půdy.

Pokud však máte v plánu spíše menší úpravy, které by neměly doprovázet žádné komplikace, lze je provést i svépomocí. Krokem vedle rozhodně není konzultace s odborníkem, samotné úpravy však s trochou zručnosti zvládnete sami.

A jelikož málokdo z nás hodlá vybavení na stavební úpravy draze kupovat, v oblasti technického vybavení nám pomůže půjčovna stavebních strojů. Ve špatně dostupných místech, jako jsou například příkré svahy, je však třeba počítat také s časové náročnějšími ručními pracemi.

Pozor na vrstvy půdy

Zejména v případě, že jste se do modelace terénu rozhodli pustit na vlastní pěst, nezanedbejte správné rozložení jednotlivých vrstev půdy. Při stavbě domu či větších terénních úpravách totiž nezřídka dochází k odstranění kvalitní ornice. Na zahradě tak zůstane podorniční vrstva, která vzhledem k vysokému obsahu kamenů, jílu a minima organické hmoty není příliš vhodná pro pěstování rostlin či trávníku.

Řešením může samozřejmě být zakoupení ornice, což však stojí nemalé peníze. Raději se tomuto problému předem vyhněte tím, že budete věnovat zvýšenou pozornost rozvrstvení zeminy již při samotných úpravách terénu.

Nezapomeňte na detaily

Přestože se při modelaci terénu soustředíme primárně na větší úpravy v podobě hloubení jezírka či vyrovnání terénu, při návštěvě půjčovny stavební techniky bychom neměli zapomínat ani na menší, ale neméně důležité prvky.

Těmi může být například vybudování terasy či zahradního chodníčku, jehož pozdější stavbou bychom zbytečně ničili nový trávník. V tomto případě nám pomůže půjčovna vibrační desky, kterou můžeme zároveň použít ke zhutnění zeminy či pěchování písku. Naopak nadměrné zhutnění budoucí zatravněné plochy vyřeší rotavátor, který nám pomůže předejít nedostatečnému vsakování dešťové vody a tvoření kaluží.