Pěstování okurek je snadné, protože mají velká semena, se kterými se skvěle pracuje a udržují si dlouhou klíčivost. Nejprve byste se ale měli rozhodnout, jaké okurky chcete pěstovat. Okurky se rozdělují na 3 základní typy - hadovky, salátovky a nakládačky. K pěstování hadovek potřebujete skleník nebo fóliovník. Polní salátovky rostou na poli a jsou tak odolné vůči výkyvům počasí. Mezi nejoblíbenější však patří nakládačky.

Příprava záhonu

Okurkám svědčí kyprá, výživná a na humus bohatá půda. Do záhonu proto lehce nasypte 5 až 10 cm silnou vrstvou kvalitního, vyzrálého kompostu. Záhon by měl ležet na slunném teplém místě, chráněném před větrem.

Kdy začít vysévat okurky?

Okurky si můžete buďto předpěstovat, nebo je vysít přímo do záhonu. Pro přímý výsev okurek je vhodný konec dubna až polovina května. Je důležité, aby semena nebyla dlouho v chladné půdě, protože by se mohla poškodit nebo by je mohly napadnout drátovci. Ve slunné a prohřáté půdě vyklíčí už za 5 dní. Výhodou přímého výsevu je, že se rostlinky otuží a tím pádem lépe snesou případné ochlazení koncem května.

Předpěstování oceníte především při menším záhonu, kdy nepotřebujete tolik sazenic a tedy ani kelímků, do kterých semena vysejete. Při větším množství by mohl být problém i s místem, kam je postavíte, takhle je můžete uložit třeba na okenní parapet. Pro rozměrnější záhon je lepší přímý výsev.

Jak správně vysévat

Každá rostlinka by kolem sebe měla mít nejméně půl metru místa. Pokud ji ale navedete na oporu, stačí pouze 20 cm. Při vysévání přímo do záhonu lze do důlku pro jistotu vysadit 2 semínka. Slabší semenáček pak vyjednotíte. Semena zasejte do hloubky 1-2 cm, ostrou stranou semene vzhůru. Pomůže to lepšímu klíčení a růstu.

V případě, že sejete do malých sadbovačů, bude třeba je brzy vysadit ven. Při výsadbě se snažte kořeny rostliny nepoškodit. V tom vám pomohou rozložitelné nádoby, ve kterých se sazenice vysazují. Jsou papírové, z kokosového vlákna nebo z lisované rašeliny.

Jak pěstovat okurky

Pěstování okurek vyžaduje dostatek vláhy, aby okurky nasadily a vyživily množství plodů, které obsahují spoustu vody. Okurky také pravidelně přihnojujte, nejlépe tekutým organickým hnojivem, které prospívá půdě. Půdu mezi sazenicemi mulčujte slámou nebo posekanou trávou, aby zůstala vlhká a kyprá.

Zdroj: ireceptar.cz, abecedazahrady.dama.cz