Broušení starých nůžek není tak komplikované, jak by se mohlo zdát. Když se nůžky otupí, tak je určitě nevyhazujte, ale zkuste nabrousit. Doma určitě najdete spoustu pomůcek pro broušení nůžek svépomocí. Nejvhodnější je samozřejmě klasický brousek. Pokud ho však doma nemůžete najít, vyzkoušejte některý z následujících triků.

1. Smirkový papír

S tupými nůžkami vám pomůže smirkový papír o hrubosti 150-200. Přehněte smirkový papír napůl tak, aby jeho hrubá strana byla ohnutá směrem ven. Hrubá strana papíru musí směřovat ven, aby se při stříhání papíru brousily oba břity zároveň.

Poté smirkový papír prostřihněte. Nastříhejte nůžkami dlouhé, úzké pruhy papíru. Bude vám jich stačit asi 10-20. Všimnete si, že s každým střihnutím jsou nůžky ostřejší. Pruh papíru vždy ustřihněte jedním dlouhým pohybem. Začněte u středu nůžek a dostřihněte až k jejich špičce.

2. Alobal

Vezměte si kousek alobalu, asi 20 cm dlouhý a několikrát ho podélně přehněte, aby vám vznikl dlouhý, silný, poskládaný pruh. Tím, že fólii poskládáte, pomůžete nůžky lépe nabrousit každým střihnutím.

Stříhejte do složeného kusu fólie, dokud ji zcela nerozstříháte. Používejte dlouhé střihy od středu až ke špičce nůžek, jako u smirkového papíru.

3. Skleněná láhev

Nůžky nasaďte zvenku na zavařovací sklenici nebo skleněnou láhev. Otevřete nůžky doširoka a nasaďte je kolem sklenice. Jednou rukou držte sklenici a druhou rukou nůžky.

Poté sevřete nůžky tak, aby se začaly zavírat. Je to stejný pohyb, jako kdybyste stříhali papír či látku. Použijte na nůžky lehký tlak a nechte sklenici, ať brousí za vás. Opakujte postup, dokud nůžky nebudou mít hladké, ostré břity.

Zdroj: ireceptar.cz, bydleni.instory.cz