Můžete si vyrobit domácí detektor kovů. Pomůže vám najít dráty pod napětím, které jsou až 10 cm pod povrchem. Domácí výroba nemusí vždy vyjít podle představ, a proto doporučujeme detektor koupit. Jsou to rozhodně lépe investované peníze, než když se vrtem netrefíte a budete muset platit opravu celého vedení.

Detektor elektřiny

Na trhu jsou detektory elektrického vedení. Nejenže najdou kovový předmět ve zdi, ale pokud jím prochází proud, detekují i jeho magnetické pole, takže zcela jednoznačně určí, že se jedná o vodič. Fungují až do hloubky cca 7 cm, což pro běžný sádrokartonový byt stačí.

Jinou alternativou jsou detektory kovu. Ty ovšem reagují stejně na jakýkoli kov ve zdi (třeba hřebík) a drát. Což může pěkně zamotat hlavu. Pro domácí použití to stačí, ale pokud se chystáte na větší rekonstrukci nebo dráhu profi elektrikáře, určitě toto zařízení nebude pro vás vhodné.

Jak to funguje?

Přiložte zařízení ke zdi a pohybujte s ním. Dřív nebo později začne zařízení pípat nebo se rozsvítí kontrolka. Tak poznáte, že za zdí je drát. Zkuste zmapovat celou trasu a raději vrtat od drátu co nejdále. Než budete vrtat, vypněte raději světlo, ideálně vypněte pojistky. Nikdy nevíte.

Přejeme pevnou ruku při vrtání!

Zdroj: Bosch, domacikutil.cz