Poslední dobou si všímáme všeho, co nám práci v kuchyni ulehčuje a šetří nám zejména nohy a záda - od pouhých změn pracovních návyků přes méně náročné investice jako je pořízení pracovní židle až ke koupi výkonnějších spotřebičů a jejich dokonalému situování. Dnes a příště se podíváme na úplný prazáklad, který má na práci v kuchyni zcela zásadní vliv, a totiž na její samotný půdorys. Typy kuchyní Do malých panelákových kuchyní podlouhlého a úzkého tvaru se vejde právě jen krátká kuchyňská linka a sporák, v rohu o místo bojuje chladnička a umístíme-li tady i myčku, můžeme mluvit o štěstí a šikovnosti. Zařízení kuchyně většinou dotváří malý stůl a dvě židle. V kuchyňském koutu, který má stejný nebo spíše ještě menší počet čtverečních metrů a někdy ne obdélníkový, ale čtvercový půdorys, je situace obdobná. Tady už je nejlepší mít rozměrově úsporný nábytek na míru, dokonale do sebe zapadající. Ve větší kuchyni, kolem 15 m2, už můžeme lépe uspořádání skříněk a spotřebičů naplánovat a v nově projektovaných kuchyních, spojených v obytným prostorem, už je nejlépe svěřit práci bytovému architektovi, anebo s ním alespoň konzultovat. V rodinných domcích nebo velkých půdních bytech totiž může otevřený prostor v rámci kuchyně dosáhnout 60-80 m2 a někdy třeba ještě více – v případě, že je v rodinném domě projektováno jako takováto spojená kuchyňsko-obytná plocha kompletně celé přízemí pouze bez sociálního zázemí. Rozmístění nábytku ovlivní práci Ať už máme miniaturní nebo obrovskou kuchyni, bude se nám lépe či hůře pracovat podle toho, jakým způsobem sestavíme kuchyňský nábytek a jak v jeho rámci rozmístíme spotřebiče. Ve výhodnější situaci se samozřejmě ocitáme, vlastníme-li nebo pořídíme-li kuchyni složenou z oddělených modulů, které se dají přemisťovat, vyzkoušet jejich uspořádání, přestavit lépe a dokonale tak využít nabízeného prostoru a půdorysu kuchyně. Naopak nejhůře budeme hýbat s kompaktní linkou v jednom kuse. Tip na závěr Pokud se ještě nechceme loučit se starší linkou, ale přitom si chceme lépe uspořádat kuchyni: zkontrolujeme, jestli se její jednotlivé segmenty nedají rozšroubovat a oddělit. Pak se dají vzdálit od sebe, lépe rozmístit a mezi ně podle potřeby umístit spotřebiče. Pak už stačí jen nová kvalitní pracovní deska, která novou plochu sjednotí. A příště… Konkrétně o tom, jaké výhody nabízí a které nevýhody přináší kuchyně uspořádaná do L, kuchyně do U a ostrůvková kuchyně. -ag-